Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE s-a temut și a preferat să tacă pe tema influenței lui Plahotniuc

ue

Uniunea Europeana a stiut tot timpul despre ce se întâmpla în Republica Moldova, despre influenta în crestere a oligarhului Vladimir Plahotniuc (finantatorul si eminenta cenusie a Partidului Democrat /PD/) însa a preferat sa taca, de teama ca puterea lui Plahotniuc este atât de mare, încât ar putea schimba vectorul extern al Republicii Moldova, a declarat duminica Vladimir Socor, analist politic la Fundatia Jamestown din SUA, potrivit Jurnal.md.

'Însa daca anul trecut în mediul diplomatic strain se vorbea doar în soapta despre liderul de facto al PD, acum tot mai multi diplomati europeni spun ca 'problema Plahotniuc' trebuie atacata frontal', a afirmat expertul citat într-un interviu pentru portalul Unimedia.md.

În 2014, când doar se soptea despre Plahotniuc în mediul diplomatic extern, exista deja o temere ca puterea lui creste în asa masura, încât el poate de pe o zi pe alta sa schimbe orientarea externa a Republicii Moldova, sa schimbe vectorul ei (european). Din acest motiv europenii si americanii nu au trecut la actiuni contra sa, a opinat el.

Potrivit acestuia, momentul de la care au pornit toate relele ulterioare a fost încheierea acordului pentru constituirea Aliantei pentru Integrare Europeana în decembrie 2010, prin care partidele din alianta si-au împartit între ele toate institutiile statului.

'Partidul (Democrat) condus oficial de Marian Lupu si neoficial de Vladimir Plahotniuc a cerut mereu avantaje unilaterale, santajând mereu partenerii de coalitie, spunând ca daca nu primeste aceste avantaje pur si simplu trânteste guvernul sau provoaca alegeri anticipate', a spus Vladimir Socor, în opinia caruia UE a închis ochii la toate acestea pentru ca în caz contrar o coalitie era posibila numai cu participarea Partidului Comunistilor. Or, UE nu dorea cu niciun chip prezenta Partidului Comunist în guvern, pentru ca ar fi fost foarte greu de obtinut ratificarea Acordului de Asociere', a explicat Socor cauzele crizei politice actuale din Republica Moldova.

PLDM ar fi preferat mai degraba o alianta cu PCRM decât cu PD, pentru ca PCRM nu l-ar fi santajat la modul în care a facut-o PD. 'Comunistii erau mai putin periculosi decât partidul lui Plahotniuc (...), însa acest lucru ar fi compromis cauza integrarii europene la Bruxelles. Din acest motiv, diplomatii europeni au închis ochii la ceea ce facea partidul lui Plahotniuc în culise', a explicat analistul citat.

Din ce în ce mai multi diplomati europeni sunt de parere ca problema Plahotniuc trebuie atacata frontal si ca, daca sistemul de drept din interiorul Republicii Moldova nu are capacitatea de a-i veni de hac, este nevoie de o actiune pe plan international. Aceasta ar presupune o investigatie a averilor lui Plahotniuc; care este originea acestor averi si unde le tine, fiindca e clar ca el nu investeste în Republica Moldova, a concluzionat analistul politic de la Fundatia Jamestown.

Plahotniuc, a carui avere era estimata în august 2010 de ziarul de afaceri ucrainean Delo la 300 milioane de dolari, a fondat saptamâna trecuta doua firme noi: General Media Group Corp. si Radio Media Group Inc, care includ patru televiziuni si trei posturi de radio, canale media pe care controversatul om de afaceri le-a ascuns, de-a lungul anilor, în spatele unor companii off-shore, potrivit site-ului Anticoruptie.md.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.