Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE se va coordona pentru repatrierea cetăţenilor europeni, spune şeful diplomaţiei germane

timesofisrael.com
heiko maas

Ţările membre ale Uniunii Europene (UE) se vor coordona de acum pentru repatrierea cetăţenilor europeni, împărţind inclusiv avioanele, a anunţat luni ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a cărui ţară a repatriat deja 120.000 de germani, informează AFP, citată de Agerpres.

"Deschidem zborurile, acolo unde încă mai avem capacităţi, inclusiv pentru cetăţenii altor state ale Uniunii (...). La rândul lor, alte ţări fac la fel, pentru ca aceasta (repatrierea) să fie mai bine organizată şi pentru ca noi să ne putem întrajutora", a declarat Heiko Maas în timpul unei conferinţe video cu omologii săi europeni.

"În ultimele zile, noi am putut să aducem în Germania 120.000 de călători germani, pe de o parte prin intermediul agenţiilor de turism, pe de altă parte datorită unor mijloace care au fost închiriate de guvernul federal", a precizat şeful diplomaţiei germane.

Guvernul german estimează la 200.000 numărul cetăţenilor săi care se află în străinătate şi care, din cauza extinderii pandemiei noului tip ce coronavirus, vor să se întoarcă în ţara lor.

Citește și: Câte cazuri de coronavirus sunt, în realitate, în România? Doar așa ajungi să fii TESTAT!

Maas a precizat că Germania se va concentra de acum încolo pe repatrierea cetăţenilor săi care se află în ţările cele mai îndepărtate, unde "logistica este mai complicată, pentru că populaţiile locale trebuie întâi să se deplaseze la aeroporturi".

Şeful diplomaţiei germane a evocat în acest sens Chile, Mexicul, Noua Zeelandă sau Gambia.

Joi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE va ajuta la repatrierea a circa 100.000 de europeni blocaţi în străinătate. "Suntem aici pentru a-i ajuta să se întoarcă acasă, lucrăm cu guvernele naţionale. Diplomaţii europeni din lumea întreagă îşi aduc sprijinul", a adăugat ea.

Comisia Europeană cofinanţează aceste zboruri prin mecanismul european de protecţie civilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.