Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE şi China vor susţine Acordul privind schimbările climatice

UE Uniunea europeana

Uniunea Europeană şi China vor transmite la summitul lor, ce se va desfăşura joi şi vineri la Bruxelles, un mesaj comun de susţinere a Acordului de la Paris privind schimbările climatice, în contextul unei posibile retrageri a SUA din acest acord, relatează agenţiile AFP şi EFE. Acordul se va aplica în continuare indiferent de o retragere a SUA, au declarat miercuri surse europene. 'Vom publica o declaraţie comună despre schimbările climatice, în care UE şi China, ca principali emiţători de CO2, vor afirma că vor aplica acordul', a indicat una dintre surse, care a cerut să i se păstreze anonimatul.

Reacţia survine după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat că în zilele următoare va comunica decizia sa privind respectivul acord pe care în campania electorală a promis că nu-l va aplica, invocând faptul că restricţiile impuse SUA prin această înţelegere afectează ocuparea forţei de muncă şi creşterea economică. O soluţie avansată de unii responsabili ai Administraţiei de la Washington ar fi ca SUA să rămână semnatare ale acordului, dar să-şi reexamineze în acelaşi timp obiectivele şi angajamentele. Spre deosebire de Protocolul de la Kyoto (încheiat în anul 1997), acordul încheiat la Paris nu prevede obiective constrângătoare, angajamentele naţionale fiind asumate pe o bază voluntară. Astfel, obiectivul asumat de SUA sub administraţia Barack Obama este o reducere a emisiilor cu efect de seră cu 26-28% până în anul 2025, faţă de nivelul din 2005. Dar responsabili din administraţia Trump au apreciat că acest obiectiv este prea îndrăzneţ.

Dacă Donald Trump va decide totuşi să retragă SUA din acord, el ar trebui să invoce articolul 28 din textul acestuia, ce permite o astfel de retragere, care însă ar deveni efectivă abia în anul 2020. O variantă mai scurtă ar fi ca SUA să iasă pur şi simplu din Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, anunţă Agerpres. Întrebat despre acest subiect după ce presa a evocat miercuri retragerea iminentă a SUA din acord, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru energie, Maros Sefcovic, a răspuns că 'nu va fi sfârşitul lumii' dacă Washingtonul ia o asemenea decizie şi că Europa este pregătită să preia 'leadership-ul' în ceea ce priveşte mediul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.