Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE şi Comisia Europeană trag un semnal de alarmă: Migranţii ar putea declanşa criza în Balcani

stirileprotv.ro
refugiati imigranti

Comisia Europeană şi preşedinţia olandeză în exerciţiu a Uniunii Europene şi-au exprimat marţi îngrijorarea faţă de situaţia confuză existentă pe ruta balcanică de migraţie, avertizând asupra riscului ca în unele ţări, în special în Grecia, să se producă o criză umanitară, relatează AFP şi DPA.

'Suntem îngrijoraţi de evoluţiile de-a lungul rutei Balcanilor şi de criza umanitară ce s-ar putea produce în anumite ţări, mai ales în Grecia', au declarat comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, şi ministrul olandez pentru migraţie, Klaas Dijkhoff, într-un comunicat comun. Începând de duminică, Macedonia refuză să mai permită accesul pe teritoriul său pentru cetăţenii afgani, o decizie care, însoţită de un control întărit asupra sirienilor şi irakienilor, riscă să blocheze în Grecia mii de persoane venite din Turcia. Potrivit autorităţilor elene, această înăsprire a controalelor survine în urma deciziei comune luate la 18 februarie, la Zagreb, de poliţiile statelor de pe ruta balcanică de migraţie (Macedonia, Serbia, Croaţia, Slovenia, Austria).

Afirmând că înţeleg 'presiunea cu care sunt confruntate diferitele ţări implicate', Avramopoulos şi Dijkhoff au declarat că se află în 'contact permanent' cu toate statele din regiune pentru a urmări 'îndeaproape' situaţia la trecerile de frontiere. 'Toate ţările implicate au o responsabilitate şi o obligaţie de a respecta regulile europene şi de a pune capăt politicii permisive' (faţă de trecerea migranţilor), menţionează oficialii, potrivit cărora, 'procedând astfel, guvernele ar trebui să ţină cont de efectele asupra ţărilor vecine'. 'Toate statele membre ar trebui să acţioneze într-un spirit comun de solidaritate şi responsabilitate, mai ales în vremuri în care este nevoie de unitate şi soluţii comune', se subliniază în comunicat.

'Chemăm toate statele şi toţi actorii de-a lungul rutei Balcanilor să pregătească planurile de urgenţă necesare pentru a putea răspunde nevoilor umanitare, inclusiv în ce priveşte capacităţile de primire', adaugă cei doi responsabili. În paralel, Comisia Europeană coordonează 'un plan de urgenţă pentru a oferi un sprijin în caz de criză umanitară fie în interiorul UE, fie în afara ei'. Tot marţi, Natasha Bertaud, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, a declarat că Bruxellesul este îngrijorat de faptul că unele ţări comunitare 'acţionează în afara cadrului legal convenit'. 'Considerăm că statele membre ar trebui să lucreze împreună, nu unul împotriva altuia', a menţionat ea, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.