Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE şi Uniunea Africană cer eliberarea prizonierilor după lovitura de stat din Mali

parlamentul european

Uniunea Europeană (UE) a făcut apel miercuri la eliberarea "imediată" a prizonierilor şi la "revenirea la statul de drept" în Mali, la o zi după o lovitură de stat care a răsturnat regimul preşedintelui Ibrahim Boubacar Keita şi care a fost de asemenea condamnată de preşedintele în exerciţiu al Uniunii Africane (UA), sud-africanul Cyril Ramaphosa, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Stabilitatea regiunii şi a statului Mali şi lupta împotriva terorismului trebuie să rămână priorităţi absolute", a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, subliniind "preocuparea extremă" a celor 27 de state membre ale UE după evoluţiile din ultimele ore, la finalul unui summit extraordinar al liderilor europeni, unde subiectul s-a adăugat agendei de discuţii prestabilite.

Michel a subliniat că trebuie continuată "cooperarea strânsă cu CEDEAO (Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest) şi cu diferitele instituţii africane implicate în încercarea de a găsi o soluţie care să fie legată direct de aspiraţiile poporului malian".

Şeful statului malian Ibrahim Boubacar Keita şi premierul Boubou Cissé sunt în mâinile militarilor, la fel ca şi alţi oficiali civili şi militari arestaţi marţi.

Citește și: EXCLUSIV Ecaterina Andronescu pune la zid Guvernul Orban: ‘Măsurile vin foarte târziu!’

Puciul a fost condamnat de întreaga comunitate internaţională.

Miercuri, preşedintele în exerciţiu al Uniunii Africane (UA), sud-africanul Cyril Ramaphosa, a condamnat la rândul său lovitura de stat şi a cerut "eliberarea imediată" a preşedintelui şi a miniştrilor săi.

Într-un comunicat publicat de preşedinţia sud-africană, Ramaphosa "condamnă schimbarea neconstituţională de guvern din Mali" şi "cere eliberarea imediată a preşedintelui, a premierului şi a altor miniştri".

Militarii au preluat marţi puterea în Mali în urma unei revolte şi l-au plasat în detenţie pe preşedintele Keita, obligat să îşi anunţe demisia câteva ore mai târziu.

Puciştii au promis, prin intermediul unui purtător de cuvânt care a vorbit la televiziunea publică, organizarea unei "tranziţii politice civile" şi alegeri generale într-un "interval rezonabil".

În numele UA, preşedintele sud-african le-a cerut "revenirea imediată la un guvern civil" şi i-a rugat pe militari "să se întoarcă în cazărmi".

El a cerut de asemenea "populaţiei din Mali, partidelor politice şi societăţii civile să respecte statul de drept şi să deschidă un dialog paşnic pentru a-şi rezolva neînţelegerile", se arată într-un comunicat.

În acelaşi timp, preşedintele în exerciţiu al UA i-a îndemnat "pe partenerii africani şi comunitatea internaţională să denunţe şi să respingă schimbarea neconstituţională de regim condusă de militari şi să ajute poporul malian să revină la democraţie civilă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.