Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE strânge rândurile împotriva terorismului: țările din alianță vor coopera mai eficient printr-un sistem centralizat

uniunea europeana

UE strânge rândurile împotriva terorismului: a adoptat o nouă legislație pentru modernizarea cooperării judiciare între state

Consiliul UE a dat astăzi undă verde finală unui nou act legislativ al UE, care va stimula schimbul digital de informații în cazurile de terorism între autoritățile naționale și Eurojust, se arată într-un comunicat.

Datorită unui schimb mai eficient de informații privind investigațiile și urmărirea penală a infracțiunilor de terorism, autoritățile statelor membre și agențiile UE vor avea acces la cele mai complete și actualizate informații privind cazurile de terorism.

„Adoptarea acestei legi reprezintă un salt calitativ în ceea ce privește schimbul de informații între statele membre și Eurojust și va permite un progres semnificativ în ceea ce privește urmărirea penală a infracțiunilor de terorism”, a declarat Pilar Llop, ministrul interimar al justiției din Spania

Până în prezent, statele membre fac schimb de informații cu Eurojust cu privire la cazurile legate de terorism prin diferite canale, uneori nesigure. În plus, actualul registru judiciar de combatere a terorismului nu permite o verificare încrucișată adecvată a informațiilor.

Regulamentul adoptat astăzi va remedia aceste neajunsuri și va permite Eurojust să joace un rol mai important în sprijinirea coordonării și cooperării între autoritățile naționale care investighează și urmăresc penal infracțiunile de terorism.

Un mai bun schimb de informații

În conformitate cu noile norme, statele membre vor trebui să furnizeze Eurojust informații cu privire la orice investigație penală privind infracțiunile de terorism de îndată ce astfel de cazuri sunt înaintate autorităților judiciare.

Propunerea:

  • creează un sistem digital modern de gestionare a cazurilor, care să stocheze aceste informații și să permită verificarea încrucișată a acestora
  • permite Eurojust să detecteze mai bine legăturile dintre investigațiile și urmăririle penale transnaționale în domeniul terorismului și să informeze în mod proactiv statele membre cu privire la legăturile constatate
  • creează un canal de comunicare digitală securizat între statele membre și Eurojust.
  • simplifică cooperarea cu țările terțe, acordând procurorilor de legătură detașați la Eurojust acces la sistemul de gestionare a cazurilor.

Context și etape următoare

Eurojust este agenția UE pentru cooperare în materie de justiție penală. Aceasta coordonează anchetele și urmăririle penale în cazul infracțiunilor transfrontaliere grave în Europa și servește drept centru al UE pentru cooperarea judiciară în materie penală. Țările UE sunt obligate să furnizeze Eurojust informații cu privire la urmăririle penale și condamnările pentru infracțiuni de terorism.

Propunerea de regulament a fost adoptată în decembrie 2021, iar poziția Consiliului a fost aprobată în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din iunie 2022. În decembrie 2022, Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord cu privire la textul final al regulamentului.

Regulamentul va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Acesta se aplică direct în toate statele membre ale UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.