Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE suspendă pentru patru luni majoritatea sancţiunilor împotriva Republicii Belarus

Belarus

UE a suspendat majoritatea sancţiunilor sale împotriva Republicii Belarus, invocând o 'ameliorare a relaţiilor' cu această ţară, după recenta eliberare de prizonieri politici de către preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, informează AFP. 

Suspendarea sancţiunilor, pe o durată de patru luni, vizează 170 de persoane ale căror bunuri de pe teritoriul UE au fost îngheţate şi care au fost privaţi de vize, dar şi trei entităţi economice ale căror bunuri au fost de asemenea blocate. 

'Decizia a fost luată ca răspuns la eliberarea tuturor prizonierilor politici belaruşi, în 22 august, şi într-un context de ameliorare a relaţiilor dintre UE şi Belarus', explică, într-un comunicat, Consiliul UE. 

Această suspendare este menită să 'încurajeze alte evoluţii pozitive', adaugă Consiliul, în timpul ce UE 'va continua să supravegheze îndeaproape situaţia privind democraţia şi drepturile omului' în Belarus. 

Sancţiunile, care ar urma să expire duminică, au fost reînnoite până în 29 februarie 2016, apoi suspendate. 

UE i-a cerut de mai multe ori lui Lukaşenko - supranumit de Washington 'ultimul dictator' al Europei - să elibereze prizonierii politici. Aflat la putere din 1994, Lukaşenko a fost reales pentru a cincea oară în 13 octombrie anul curent. 

Potrivit unor surse diplomatice, Aleksandr Lukaşenko se numără printre cele 170 de persoane vizate de noua decizie a UE. Numele tuturor persoanelor vizate vor fi publicate vineri în jurnalul oficial al UE. 

Aleksandr Lukaşenko, 61 de ani, este vizat de sancţiuni din ianuarie 2014, în urma reprimării violente a protestelor care au urmat realegerii sale din 2010. 

Sancţiunile sunt menţinute pentru patru persoane implicate în 'dispariţii inexplicabile în Belarus', la fel ca embargoul european asupra armelor.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.