Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE suspendă sancțiunile impuse Belarusului

Lukasenko

Oficiali ai Uniunii Europene au declarat luni ca blocul a decis sa suspende temporar sanctiunile împotriva Belarusului, întrucât alegerile prezidentiale de duminica s-au desfasurat în mare parte în mod democratic, relateaza agentia DPA în pagina online, potrivit Mediafax.

Alegerile au avut loc "în modul cel mai transparent si calm posibil", a spus secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Harlem Desir, la întâlnirea de luni cu ministrii de Externe de la Luxemburg.

"Pentru urmatoarele patru luni, exista o decizie de suspendare a sanctiunilor", a adaugat Desir, precizând ca aceasta decizie le permite ministrilor "în orice moment", daca observa ca se face "un pas înapoi", sa restabileasca sanctiunile.

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a spus ca sanctiunile vor fi ridicate începând cu luna ianuarie. Cu toate acestea, el a criticat modul de desfasurare al alegerilor pentru ca acestea nu au corespuns cu "standardele internationale" pe care le-au stabilit liderii europeni.

Organizatia pentru Securitate si Cooperare în Europa (OSCE), a sustinut aceasta critica. "Unele probleme importante, în special în timpul numararii si listarii voturilor, au subminat integritatea alegerilor", a transmis OSCE. "Procesul de numarare a fost evaluat negativ în 30 la suta dintre centrele de votare examinate, indicând probleme importante", a precizat OSCE.

Presedintele Belarusului, Aleksander Lukasenko, care a condus tara din anul 1994, a fost reales în weekend pentru un al cincilea mandat.

Lukasenko, în vârsta de 61 de ani, a obtinut 83,49% din voturile exprimate duminica, potrivit rezultatelor preliminare anuntate de Comisia Electorala Centrala, citate de agentia de stat Belta.

Multi cetateni ai Belarusului au vazut problemele economice ale tarii si revolta pro-rusa din Ucraina drept un motiv suficient pentru a-l realege sa mentina stabilitatea, au spus analisti înaintea votului.

Lukasenko, care a exploatat tensiunile dintre Moscova si Occident, si-a îmbunatatit recent imaginea în fata UE, criticând anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia si gazduind negocieri de pace la Minsk, pe tema conflictului din estul Ucrainei, la care au participat presedintele francez, Francois Hollande, cancelarul german, Angela Merkel, si Vladimir Putin.

"Am facut tot ce a vrut Occidentul înaintea alegerilor. Daca exista dorinta în Occident de a ne îmbunatati relatiile, nimeni si nimic nu poate împiedica acest lucru", a declarat Lukasenko în timp ce vota. "Mingea este acum în terenul Occidentului", a adaugat el.

În alegerile din 2010 au izbucnit proteste dupa ce Lukasenko si-a asigurat aproximativ 80 la suta din voturi si sute de sustinatori ai opozitiei au fost arestati. Realegerea lui Lukasenko în urma cu cinci ani a dus la proteste ample si la arestarea liderilor opozitiei, dar sprijinul pentru regimul sau de 20 de ani a crescut de când acesta pozeaza în garant al stabilitatii în fata crizei economice si a conflictului separatist prorus din Ucraina. El a fost criticat mult timp de Occident pentru situatia drepturilor omului si reprimarea disidentei politice, fiind denumit cândva de Washington "ultimul dictator al Europei". UE si SUA au raspuns la aceste actiuni cu restrictii de calatorie si înghetarea conturilor bancare.

Duminica, Lukasenko a salutat informatile potrivit carora Bruxelles-ul ia în considerare o relaxare privind sanctiunile. "Au înteles ca sanctiunile pot fi doar daunatoare. Au vazut ca Belarus este o tara normala", a spus el.

"Alegerile sunt un test pentru posibila dezvoltare a cooperarii noastre cu Belarusul", a spus ministrul german de Externe, adagând ca se asteapta ca "represiuni precum cele din 2010 nu vor fi permise".

Potrivit agentiei Reuters, unele dintre cele 25 de companii belaruse sanctionate vor fi acum eligibile sa primeasca finantare de la Banca Europeana de Investitii. Punând capat altor restrictii care blocheaza accesul Belarusului la piata de capital europeana, asigurarea creditelor de export sau asistenta tehnica, UE semnaleaza ca Rusia nu mai reprezinta singura sursa de finantare a Belarusului.

Ridicarea sanctiunilor ar putea marca o noua faza în diplomatia UE, care implica mai putin promovarea valorilor sale si mai mult gasirea de parteneri, în urma esecului Politicii Europene de Vecinatate, lansate în anul 2003. Aceasta politica nu a stabilizat si nu a democratizat împrejurimile UE, mai informeaza sursa citata.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.