Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE trimite de urgență om la Chișinău pentru a media formarea guvernului

rusia moldova ue

Uniunea Europeană urmează să trimită un mediator la negocierile între partidele care vor discuta crearea majorităţii parlamentare în parlamentul de la Chişinău pentru învestirea noului guvern, Bruxellesul analizând în prezent candidaturile pentru această misiune, a declarat duminică fostul premier Valeriu Streleţ, actual liderul interimar al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), citat de portalul IPN. 

Potrivit lui Streleţ, mediatorul UE urmează să vină săptămâna viitoare la Chişinău. 

Valeriu Streleţ a afirmat că a abordat situaţia din Republica Moldova în timpul recentei sale vizite la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu conducerea Partidului Popular European şi cu oficiali UE. Nimeni din afară nu face presiuni asupra PLDM şi nu-i dictează să facă sau să nu facă alianţe cu cineva anume, a spus el. 

Simţindu-se 'trădat', PLDM a refuzat să revină la masa negocierilor pentru 'reeditarea unei noi alianţei proeuropene', după ce Partidul Democrat (PD), împreună cu care forma o coaliţie de guvernare din care făcea parte şi Partidul Liberal (PL), a votat moţiunea de cenzură împotriva guvernului condus de fostul premier liberal-democrat Valeriu Streleţ, la iniţiativa socialiştilor şi comuniştilor (partidele de stânga, proruse). 

PD şi-a explicat gestul prin faptul că alianţa proeuropeană de la guvernare pierduse majoritatea în parlament după arestarea liderului PLDM, Vlad Filat, acuzat de fraude bancare şi luare de mită. 

Până recent, PLDM refuzase cu obstinaţie invitaţia de a se aşeza masa negocierilor cu PD, PL şi Partidul Popular European din Moldova (PPEM), condus de Iurie Leancă, în vederea constituirii unei noi coaliţii de guvernare. 

Pe fondul crizei politice, care riscă să se adâncească în prag de iarnă, PLDM se pare că şi-a reconsiderat poziţia, anunţând că ar putea să revină la masa negocierilor dacă partenerii săi de discuţii vor accepta o serie de condiţii, între care stabilirea unui termen clar de acordare a independenţei pentru o serie de instituţii, numirea unui premier apolitic şi demisia preşedintelui parlamentului, Andrian Candu (reprezentant al PD). 

Referitor la perspectiva alegerilor anticipate, liderul interimar al PLDM a spus că alegerile vor avea un efect negativ asupra întregii republici, apreciind că această situaţie va fi evitată, deoarece sunt mai multe forţe în actualul parlament care nu-şi doresc anticipate. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.