Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE trimite o misiune în Armenia pentru a ajuta la demarcarea frontierelor cu Azerbaidjanul

uniunea europeana

Uniunea Europeană va trimite o „misiune civilă” în Armenia, de-a lungul frontierei cu Azerbaidjanul, pentru a „consolida încrederea” între cele două țări și a contribui la demarcarea frontierelor, au anunțat vineri părțile interesate. în urma unei reuniuni cvadripartite cu Franța la Praga.

„Misiunea va începe în octombrie pentru o durată maximă de două luni. Obiectivul acestei misiuni este de a consolida încrederea și, prin rapoartele sale, de a contribui la comisiile de delimitare a frontierei”, se arată într-o declarație comună publicată la de la discuțiile dintre premierul armean Nikol Pashinian, președintele azer Ilham Aliyev, șeful statului francez Emmanuel Macron și președintele Consiliului European Charles Michel.

„Armenia a fost de acord să faciliteze înființarea (acestei) misiuni”, iar „Azerbaidjanul a fost de acord să coopereze cu această misiune în ceea ce o privește”, continuă declarația comună.

Cei patru lideri s-au întâlnit timp de mai multe ore, până târziu în noapte, joi spre vineri, în marja primului summit al Comunității Politice Europene de la Praga.

„Armenia și Azerbaidjanul și-au confirmat angajamentul față de Carta Națiunilor Unite și față de declarația de la Alma Ata din 1991, prin care își recunosc reciproc integritatea teritorială și suveranitatea. Ei au confirmat că aceasta va servi drept bază pentru activitatea comisiilor de delimitare a frontierelor și că următoarea reuniune a comisiilor va avea loc la Bruxelles până la sfârșitul lunii octombrie”, subliniază declarația comună.

În septembrie, cel puțin 286 de persoane au fost ucise în confruntările dintre Armenia și Azerbaidjan, cele mai grave lupte dintre acești doi vecini caucazieni de la războiul din 2020. Disputa se referă la soarta Nagorno-Karabah, o enclavă populată de armeni în Azerbaidjan, dar și la delimitarea frontierelor dintre cele două țări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.