Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE stabilește oficial o misiune de pregătire militară pentru Ucraina (Le Monde)

T-online
soldati ucraineni

Două sedii, în Germania și Polonia, vor coordona pregătirea a 15.000 de militari ucraineni. Franța intenționează să concentreze formarea pe teritoriul său.

Cu două săptămâni de întârziere, statele membre ale Uniunii Europene ar urma să înființeze, luni, 17 octombrie, în cadrul unui Consiliu de Miniștri ai Afacerilor Externe al Uniunii, la Luxemburg, o misiune de asistență în pregătirea militarilor ucraineni, cunoscută sub numele de „EUMAM Ucraina”, angajament luat de cei 27 de miniștri de externe ai UE pe 30 august, la Praga. Luni, aceștia îl vor putea anunța oficial despre această misiune pe șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, invitat să participe la Consiliu. Scopul este unul ambițios. Europa intenționează să antreneze inițial aproximativ 15.000 de membri ai Forțelor de Apărare ucrainene de pe teritoriul său. „12.000 de ucraineni vor putea primi pregătire militară esențială și 2.800 pregătire specializată”, a spus un oficial european. „Acesta este un obiectiv inițial, care se poate dezvolta ulterior”, a spus o altă sursă diplomatică din capitala europeană, relatează Le Monde preluat de rador.

Cu această propunere, UE va putea completa mai bine pregătirea și formarea pe care Regatul Unit le oferă deja din iunie, cu ajutorul mai multor armate din Europa, inclusiv din Suedia, Țările de Jos sau Danemarca.

„Împărțirea costurilor”

„Astăzi, multe state membre oferă formare, dar într-un mod oarecum disparat. Misiunea va face posibilă o mai bună coordonare a eforturilor tuturor, prin centralizarea cererilor din Ucraina și a ofertelor din țările europene. La fel, vom pune în comun costurile și vom facilita logistica”, asigură un diplomat european.

Concret, toate țările care doresc, indiferent dacă oferă sau dacă plănuiesc să ofere deja formare acasă, vor putea face acest lucru în mod unificat. Chiar „dacă din punct de vedere tehnic, misiunea nu va fi lansată decât în ​​noiembrie”, adaugă o sursă de la Bruxelles.

Acest nou instrument a fost mult așteptat de Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE, al cărui birou evoca deja ideea unei misiuni cu câteva săptămâni înainte de începerea invaziei ruse a Ucrainei. Luni, 10 octombrie, în fața tuturor ambasadorilor UE, diplomatul șef european s-a plâns și el: „Da, ar fi trebuit să-l lansăm” la începutul anului. „Și acum o facem rapid – rapid după standardele europene. Înseamnă două luni. Din păcate, războiul este încă în desfășurare, așa că misiunea noastră de antrenament va fi utilă”.

Misiunea va fi condusă de la Bruxelles de către capacitatea militară de planificare și conduită, un organism al personalului UE care gestionează deja pregătirea anumitor armate africane în Mozambic sau Somalia. Două sedii operaționale principale vor fi înființate în Polonia și Germania. Poartă către Ucraina, Polonia este deja unul dintre punctele de trecere obligatorii pentru armele transferate guvernului lui Volodimir Zelenski. Se așteaptă ca această țară să găzduiască antrenamente esențiale în tabăra de antrenament Nowa Deba, la 150 de kilometri de granița cu Ucraina.

Germania, în schimb, nu a precizat încă locația precisă a instalațiilor de pe teritoriul său. Pe de altă parte, Berlinul are ambiția de a antrena echivalentul unei brigăzi, adică 8.000 până la 9.000 de oameni.

Întârziere în adoptarea misiunii

Crearea acestor două HQ-uri principale, care comportă riscul unei forme de dispersie, este consecința unui compromis obținut în urma unei lupte grele între cei 27, și mai precis după o confruntare între cele două țări care revendicau conducerea misiunii. Aceste neînțelegeri explică și întârzierea în adoptarea misiunii. „Este coregrafia obișnuită a negocierilor din UE”, mărturisea recent Josep Borrell. „Nu trebuie să ne oprim asupra acestor povești de comenzi operaționale”, judecă un diplomat. Practic, important este că vom putea antrena, fie în aceste două țări cu sediu, fie în alte țări, mii de ucraineni care își apără teritoriul împotriva agresorului rus”.

Printre cursurile de pregătire solicitate de statul ucrainean, și pe care cei Douăzeci și șapte le vor oferi, se numără specialități precum deminarea, operațiunile tactice, pregătirea apărării antiaeriene, artileria, cibernetica sau sprijinul medical în operare. Ca și astăzi, „fiecare țară va continua să se antreneze în armele pe care intenționează să le transfere”, adaugă un oficial european.

Fonduri europene

Franța, care a anunțat în special transferul de tunuri Caesar, LRU (lansatoare de rachete unitare) sau chiar obuziere, va antrena în mod direct militarii care vor trebui să le folosească. Parisul nu mai intenționează să exporte formarea militarilor către vecinii săi, așa cum fusese prevăzut. „Vrem să le desfășurăm pe teritoriul nostru”, a confirmat pentru Le Monde o  sursă din anturajul ministrului apărării, Sébastien Lecornu. ”Este atât o chestiune de eficiență, cât și de recunoaștere a eforturilor depuse de țară”.

Spre deosebire de actualele operațiuni de antrenament, pe care fiecare armată le finanțează, EUMAM Ucraina va fi finanțată din fonduri europene. Potrivit unei surse de la Bruxelles, misiunea ar trebui să consume inițial în jur de „50 până la 60 de milioane de euro”. O sumă care va fi preluată de la Facilitatea Europeană pentru Pace, acest fond specific celor 27 de state membre destinat a ajuta în special armatele țărilor terțe.

Luni, acest mecanism - care a făcut deja posibilă subvenționarea transferului de arme către Ucraina pentru o valoare de puțin peste 2,5 miliarde de euro - va fi în același timp dotat cu încă 500 de milioane de euro. „Bugetul Facilității pentru pace, planificat inițial pentru șapte ani, a fost folosit în șapte luni”, amintește un oficial european. De asemenea, miniștrii de externe vor decide luni să autorizeze în acest context finanțarea întreținerii și reparației armamentului trimis în Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.