Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE vrea să prelungească măsura anti-criză energetică pentru a reduce cererea de gaze naturale

energyintel.brightspotcdn.com
gaze-ue

Comisia Europeană a propus luni să prelungească cu un an o măsură de urgență de reducere a cererii de gaze care urmează să expire, pentru a ajuta continentul să treacă iarna viitoare, scrie hellenicshippingnews.com.

Europa iese din iarnă cu o aprovizionare cu energie mai stabilă decât se preconiza anul trecut, după ce Rusia a întrerupt majoritatea livrărilor de gaze în lunile care au urmat invaziei sale în Ucraina - comprimând aprovizionarea și declanșând prețuri record.

Comisia a declarat că țările ar trebui să prelungească, din aprilie până în martie 2024, un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15% față de consumul mediu din 2017-2022. Acest obiectiv urma să expire la sfârșitul lunii martie.

Țările UE și-au redus consumul combinat de gaze cu 19% din august până în ianuarie 2023, ajutate de o iarnă neobișnuit de caldă.

Creșterea prețurilor a contribuit la reducerea producției industriale, iar UE și guvernele naționale au încurajat consumatorii să își reducă consumul de energie.

Prin urmare, Europa se apropie de sfârșitul iernii cu niveluri neobișnuit de ridicate de gaze în depozite.

Europa are o perspectivă mai stabilă

De asemenea, Europa are o perspectivă mai stabilă în ceea ce privește aprovizionarea, după ce a dezvoltat rapid producția de energie din surse regenerabile pentru a înlocui gazul rusesc și a construit infrastructura necesară pentru a prelua importurile de combustibil de la furnizori alternativi.

Există în continuare riscuri, inclusiv vremea rece sau creșterea cererii de gaz din China, care ar putea reduce oferta disponibilă pentru cumpărătorii europeni.

Comisia a declarat că este nevoie de o reducere continuă a cererii de gaze pentru ca țările să își umple stocurile de gaze la 90% din capacitate până în noiembrie - un obiectiv obligatoriu pe care țările UE l-au convenit anul trecut pentru a evita penuria de gaze din timpul iernii.

Miniștrii UE ai energiei vor discuta acest obiectiv în cadrul unei reuniuni care va avea loc la Bruxelles la 28 martie.

Oficialii au declarat că nu toate țările sunt de acord cu prelungirea măsurii - deși, având în vedere că aceasta necesită sprijinul statelor membre ale UE care reprezintă cel puțin 65% din populația totală a blocului, unii au spus că este posibil să fie aprobată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.