Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE vrea verificări mai dure pentru subsidiarele băncilor străine în blocul comunitar

uniunea-europeana

Autorităţile UE de reglementare iau în considerare verificări mai dure pentru subsidiarele băncilor străine în blocul comunitar al căror rating a fost modificat de Brexit, putând duce la "riscuri negative", au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Este cel mai recent indiciu al modului în care ieşirea Marii Britanii - cel mai mare centru financiar european, din UE duce la o regândire a modului în care Bruxelles-ul reglementează sectorul financiar, potrivit agerpres.ro.

Luna aceasta, Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a făcut o prezentare oficialilor UE în care a arătat că există o creştere rapidă a sucursalelor bancare din ţări terţe. Până în decembrie 2020, când Regatul UE a părăsit UE, erau 106 subsidiare ale băncilor străine în 17 din cele 27 de state membre, care deţineau active de 510 miliarde de euro, susţin sursele.

Cele mai multe subsidiare sunt în Belgia, Franţa, Germania şi Luxemburg.

De la Brexit, sunt încă 14 subsidiare şi o creştere de 30% a activelor, sau 120,5 miliarde de euro, comparativ cu totalul de la finalul lui 2019.

Cele mai multe subsidiare bancare sunt din China, Marea Britanie, Iran, Statele Unite şi Liban.

La prezentare, oficialii EBA au explicat că există "oportunităţi de arbitraj în reglementare" din cauza mozaicului de derogări la nivel naţional pentru subsidiarele bancare, în privinţa reglementărilor legate de capital şi de lichiditate.

În timp ce subsidiarele băncilor străine au doar permisiunea de a opera în statul UE unde au sediul, ele au legături pe piaţa internă a blocului comunitar. De aceea, Autoritatea Bancară Europeană consideră că există "riscul unor efecte negative transfrontaliere", susţin sursele.

UE introduce noi reglementări pentru grupurile bancare din afara blocului comunitar, cerându-le să-şi consolideze operaţiunile printr-o "firmă mamă intermediară" sau IPU

Scopul IPU este să ajute autorităţile UE de supervizare să se asigure că băncile străine au suficient capital în blocul comunitar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.