Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uimitor! La ce altitudine maximă poate ajunge o pasăre

ANDRES MENA PHOTOS/Shutterstock.com
vultur

Există multe lucruri impresionante despre păsări. Unele se înalță pe distanțe de kilometri fără să bată din aripi, iar  unele trăiesc mai mult de jumătate de secol. Dar atunci când priviți o pasăre care planează în depărtare, v-ați întrebat vreodată cât de sus pot ajunge?

Specia care deține recordul pentru cel mai înalt zbor al unei păsări este vulturul lui Rüppell (Gyps rueppellii), scrie iflscience.com.

Vultur Rüppell la 11.300 de metri

În 1973, un vultur de Rüppell a lovit un avion comercial la 11.300 de metri deasupra Coastei de Fildeș, în Africa de Vest. Deși unul dintre motoare a fost avariat, avionul a reușit să aterizeze cu succes. Din păcate, pasărea nu a fost la fel de norocoasă. Tot ce a rămas din ea au fost cinci pene complete și 15 pene parțiale - suficient pentru o identificare pozitivă a speciei și pentru ca această incredibilă ispravă să fie confirmată, dar, probabil, o consolare slabă pentru prietenii persoanei decedate.

Glumim, dar, din păcate, această pasăre probabil că a avut prieteni și poate chiar un partener de viață.Sunt foarte sociabile și se crede că formează legături monogame între perechi, ambii părinți ajutând la îngrijirea puilor în primele 150 de zile de viață.

Originar dintr-o regiune a Africii numită Sahel, care se întinde pe o întindere de pământ între Sahara și savana sudaneză, habitatul vulturului acoperă mai multe țări, inclusiv Zimbabwe, Senegal și Etiopia. Din când în când, au apărut și peste Mediterană, în Spania.

Din nefericire, însă, aceste tipuri de vizite ar putea deveni mai rare în viitor, deoarece vulturul de Rüppell a fost clasificat de Lista Roșie a IUCN ca fiind în pericol critic de dispariție.La fel ca multe alte păsări africane similare, aceștia sunt amenințați de pierderea habitatului, de vânătoare și de disponibilitatea redusă a singurei lor surse de hrană, carnația.

Există, de asemenea, o mare problemă cu otrăvirea, în special în Africa de Est. Aceasta a fost cauzată în mare parte de un pesticid numit carbofuran, dar organizația de caritate BirdLife International subliniază, de asemenea, rolul medicamentului diclofenac. Acest antiinflamator poate fi folosit în tratamentele veterinare, dar este fatal pentru vulturii lui Rüppell dacă aceștia ingerează carcasele animalelor care au fost îndopate cu el.

Surprinzător, dacă ne gândim că aceștia se pot înfrupta cu plăcere din carne infestată cu antrax și botulism.

Dacă veți avea vreodată norocul de a vedea un vultur de Rüppell în carne și oase, este o priveliște pe care nu o veți uita în grabă. Aceste păsări maiestuoase ating înălțimi de aproape un metru și au un cap distinctiv fără pene - Animalia scrie că această adaptare provine din tendința lor de a-și băga tot capul în interiorul prăzii în timp ce se înfruptă din ea.

prim-plan al feței unui vultur de Rüppell, o pasăre de pradă mare cu ochi căprui care privește direct la cameră; are penele maronii pestrițe și gâtul înconjurat de un guler de pene albe, dar nu are pene adevărate pe cap, ci doar puf alb

Aripile lor puternice se întind pe o lungime de peste 2 metri, dar le folosesc cu moderație în zbor. Chiar și atunci când nu le dau bătăi de cap piloților comerciali, vulturii lui Rüppell ating în mod regulat altitudini impresionante, profitând de termalele puternice în timp ce se înalță deasupra solului și își caută prada.

Este foarte posibil, chiar probabil, ca evenimentul din 1973 să fi fost o anomalie. Există motive pentru care, în general, nu vedeți păsări zburând alături de avioanele de pasageri la altitudine de croazieră, majoritatea dintre ele având legătură cu oxigenul.

Alți concurenți în miza altitudinii

Alți concurenți în miza altitudinii includ cocorul comun (Grus grus), care a fost înregistrat la 10.000 de metri (32.800 de picioare) în timp ce evită vulturii în Himalaya, și gâsca cu cap de bar (Anser indicus), care a fost observată la o înălțime maximă de 7.300 de metri (24.000 de picioare) și care are plămâni supradimensionați pentru a face față lipsei de oxigen.

Cu toate acestea, BBC Wildlife raportează că, chiar și cu ajutorul tehnologiei moderne de urmărire, nu avem nicio înregistrare a unei alte păsări care să se apropie de recordul vulturului lui Rüppell, așa că coroana acestuia pare sigură pentru moment.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.