Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uite PUG-ul, nu e PUG-ul

Radu Pop
observator
Nicusor Dan

La an nou, promisiuni noi și, din păcate, posibil deșarte. Ne referim la recenta acțiune de imagine a primarului general Nicușor Dan, care a anunțat cu surle și trâmbițe, pe 3 ianuarie, deblocarea contractului pentru finalizarea Planului Urbanistic General al Bucureștiului (PUG).

O veste excelentă la prima vedere. Anunțată împreună cu specialiștii Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu (UAIM), instituție prestigioasă care a primit această temă în 2013, fără să fie însă sprijinită – tehnic și financiar - de primarii care s-au perindat între timp.

Așadar, avem promisiunea că noul PUG va fi gata la finalul anului 2023, însă odată elaborat, va urma procesul de autorizare, care poate dura mult și bine. Arhitectul Costin Hazarian, președintele Comisiei de Urbanism din Consiliul General al Municipiului București, și-a exprimat public îndoiala în legătură cu termenul de un an înaintat de primar, spunând că mai realist ar fi 36 de luni. Asta pentru că toată munca depusă până acum de echipa UAIM ar trebui reluată astfel încât PUG-ul să fie adus la zi, în primă fază, urmând ca în continuare să fie stabilite direcțiile strategice de dezvoltare a Capitalei.

Între timp, blocajul urbanistic generat de suspendarea, acum doi ani, a PUZ-urilor de sector împinge Bucureștiul în liga capitalelor de lumea a treia. Se construiește mult la periferie, cu efecte dramatice asupra orașului care nu mai face față traficului și poluării generate de noile comunități apărute în zonele satelit.

Niciun proiect nou pe ordinea de zi a CGMB în ultimii 2 ani

Costin Hazarian spunea, de altfel, că niciun proiect de urbanism nu a mai intrat pe ordinea de zi a Consiliului, din 2020 până acum, anulând astfel dezvoltarea orașului. Primarul general i-a ignorat total, timp de doi ani, pe consilierii generali din Comisia de Urbanism care, în unanimitate, i-au cerut, în repetate rânduri, să ia măsuri pentru deblocarea PUZ-urilor de sector și a lucrărilor pentru noul Plan Urbanistic General.

Și marii dezvoltatori au solicitat un dialog cu Primăria Generală și și-au pus la dispoziție expertiza pentru a găsi soluții pentru ieșirea din impas. Rezultatul a fost același, promisiuni deșarte și indiferență.

Ce spun dezvoltatorii

Reprezentanți ai Bucharest Real Estate Club (BREC), care reunește jucători prestigioși din real-estate, mari companii românești și străine care au investit de-a lungul timpului masiv în proiecte care au modernizat Bucureștiul, sunt rezervați în privința efectelor anunțului recent al primarului general privind deblocarea dosarului PUG.

“Semnarea actului adițional cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu pentru realizarea Planului Urbanistic General al Bucureştiului este un prim pas pentru deblocarea Capitalei. Ne exprimăm speranța că lucrurile vor evolua constructiv, iar primarul va înțelege nevoia unui dialog constructiv și a unei implicări reale pentru a debloca situația existentă și pentru a face ca lucrurile să se miște în direcția bună. Am afirmat în repetate rânduri că blocajul urbanistic generat de suspendarea PUZ-urilor are efecte negative greu de cuantificat, pe care le va resimți fiecare bucureștean. Clarificarea cadrului legislativ, predictibilitatea sunt esențiale pentru atragerea investitorilor de calibru în oraș, investitori care vor contribui la dezvoltarea sustenabilă a Bucureștiului”, a afirmat Despina Ponomarenco, președintele BREC.

Experții atrag atenția că orașul, care generează 30% din PIB-ul național, nu și-a atins nici 30% din potențialul de dezvoltare. Blocajul urbanistic are efecte negative uriașe, cu impact asupra generațiilor viitoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.