Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultima etapă a pregătirii semării acordurilor dintre Vietnam și UE s-a realizat astăzi la București

Ștefan Radu Oprea

La Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat s-a lucrat astăzi.  Ministrul Ștefan-Radu Oprea s-a întâlnit cu Tran Tuan Anh, ministrul vietnamez al Industriei și Comerțului. Principala temă a discuțiilor a fost stadiul pregătirilor pentru semnarea Acordului de Liber Schimb și Acordului de Protecție a Investițiilor între UE și Republica Socialistă Vietnam.

Președinția română la Consiliul Uniunii Europene și-a propus semnarea celor două acorduri până la finalul lunii iunie.

”Ne așteptăm ca semnarea celor două acorduri să fie în conformitate cu graficul propus, având în vedere progresele recente ale Vietnamului în adoptarea unei noi legislații a muncii. Sunt în contact permanent cu omologii din UE pentru a avea acordul politic și a putea semna cele două documente la finalul mandatului Președinției României”, a declarat Ștefan-Radu Oprea.

Acordul de Liber Schimb va presupune eliminarea aproape completă a taxelor vamale, protejarea mărcilor înregistrate, liberalizarea investițiilor și accesul pe piața achizițiilor publice. Acesta va intra în vigoare după ratificarea de către Parlamentul European.

Acordul de Protecție a Investițiilor va fi valid după ratificarea de către toate statele membre ale UE. 

Vietnamul este una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din lume, rata de creștere a PIB-ului în 2018 fiind de 7%. Venitul pe cap de locuitor a crescut de la 220 USD în 1994 la 2.778 USD în octombrie 2018.

În 2018, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a înregistrat 214,9 milioane USD, în scădere cu 5,32% față de 2017. Exporturile au fost de 45 milioane USD (-23,2%) iar importurile au crescut cu 0,9%, atingând 169,9 milioane USD. Principalele produse exportate au fost cereale (24,4%), farmaceutice și fertilizatori (26,1%), materiale textile (13,8%); produse din carne, alimente diverse și vinuri (11,2%). Principalele produse importate: mașini, aparate și echipamente electrice (35,8%); materiale textile (16,%); metale comune și articole metalice (8,9%); produse alimentare (6,5%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.