Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultima lansare a rachetei Ariane 5, programată pentru vineri a fost amânată

Profimedia Images
Ariane 5

Ultima lansare a rachetei Ariane 5, programată pentru vineri a fost amânată.

Ultimul zbor al rachetei Ariane 5, programat pentru lansare vineri seara de la cosmodromul Kourou, Guyana Franceză, a fost amânat pentru o dată ulterioară din cauza unei defecţiuni, a anunţat joi Arianespace, relatează AFP.

"O chestiune tehnică a evidenţiat un risc pentru redundanţa unei funcţii critice a lansatorului Ariane 5. În conformitate cu cerinţele sale de fiabilitate, Arianespace a decis să amâne transferul lansatorului", a anunţat compania într-un mesaj postat pe Twitter.

"Este în curs de desfăşurare o analiză pentru a determina o nouă dată de lansare", a adăugat Arianespace, responsabilă cu operarea lansatoarelor europene.

Acest al 117-lea şi ultim zbor al rachetei europene, care va fi scoasă din funcţiune după 27 de ani de serviciu, urmează să lanseze pe orbită un satelit militar francez de comunicaţii (Syracuse 4B) şi un satelit experimental german.

"Lansatorul şi sateliţii Heinrich-Hertz-Satellit şi Syracuse 4B se află în clădirea de asamblare finală într-o configuraţie stabilizată şi în toate condiţiile de securitate cerute", potrivit Arianespace.

Decolarea era programată pentru vineri între orele 21:26 şi 22:01 GMT de la Centrul Spaţial Guyana (CSG).

Acest ultim zbor survine într-o perioadă delicată pentru Europa spaţială, aproape lipsită de acces autonom în spaţiu în aşteptarea rachetei Ariane 6.

În cauză: finalul brutal al exploatării rachetelor ruseşti Soyuz, în urma invaziei ruse a Ucrainei, care a afectat activitatea bazei din Kourou, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.