Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultima mișcare a Phenianului a stârnit furia Europei: 'UE va lua în considerare un răspuns adecvat'

europa

Uniunea Europeană a anunţat că ia în considerare impunerea de noi sancţiuni la adresa Coreii de Nord, după ce aceasta a efectuat marţi un nou test cu rachetă, despre care afirmă că este o rachetă balistică intercontinentală, a relatat AFP, conform agerpres.ro

UE "va lua în considerare un răspuns adecvat (...) inclusiv posibile măsuri restrictive", adică sancţiuni, a declarat într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a serviciului diplomatic al blocului comunitar. 

UE are în politica sa adoptarea oricăror sancţiuni decretate de Naţiunile Unite în ceea ce priveşte controversatele programe balistic şi nuclear ale Coreii de Nord, dar ea a decretat de asemenea sancţiuni adiţionale proprii blocului european, pe măsura diferitelor teste efectuate de Phenian.

Anunţul care vizează direct România: Ce a spus unul dintre cei mai de temut dictatori


Purtătoarea de cuvânt citată a cerut regimului nord-coreean să "înceteze toate lansările" şi să "abandoneze odată pentru totdeauna programul său de rachete balistice în mod complet, verificabil şi ireversibil". 

Phenianul a afirmat marţi că a testat cu succes o rachetă intercontinentală, ceea ce ar fi un progres major în eforturile sale de a fi în măsură să ameninţe SUA cu o lovitură nucleară.

Elena Udrea, atac FURIBUND la adresa lui Klaus Iohannis: 'Îi girează și le aprobă acțiunile mafiote'


Această lansare este o "încălcare flagrantă a numeroaselor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite", şi-a exprimat regretul purtătoarea de cuvânt menţionată, subliniind totodată că "pentru moment nu s-a verificat" dacă racheta respectivă era efectiv cu rază de acţiune intercontinentală". 

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitatea al UE, Federica Mogherini, urmează să aibă o întâlnire în zilele următoare cu miniştri de externe din ţările partenere "pentru a discuta despre un răspuns internaţional, inclusiv despre posibilitatea unor noi măsuri ale Consiliului de Securitate al ONU", aşa cum a solicitat preşedintele sud-coreean Moon Jae-in. 

UE cere Coreii de Nord să se "abţină de la orice acţiune care ar putea escalada şi mai mult tensiunile regionale şi să angajeze cu bună credinţa un dialog credibil cu comunitatea internaţională în scopul unei denuclearizări a Peninsulei Coreea".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.