Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMA ORĂ: Agenţia Naţională de Integritate a prins 12 primari şi consilieri în ilegalitate

integritate, ani

Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflict de interese de natură administrativă și fals în declarații în cazul a 12 foști și actuali aleși locali, după cum urmează:

 

1. LUNGU BORDEA PETRU, primar al  comunei Pîngărați, județul Neamț

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

A întocmit, semnat și aprobat Contractul de arendare și Contractul de concesiune, încheiate între Comuna Pîngărați, județul Neamț, și Asociația Crescătorilor de Animale Pîngărați (asociație în cadrul căreia fiul persoanei evaluate deține calitatea de membru fondator), precum și documente aferente, ulterior asociația încasând subvenții A.P.I.A. pentru campaniile 2011 – 2015.

Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003 și art. 75 din Legea  nr.393/2004.

 

2. GERGELY ANDRÁS, primar al comunei Sînmartin, județul Harghita

INCOMPATIBILITATE

În perioada 20 iunie 2012 – 31 decembrie 2015, simultan cu exercitarea mandatului de primar, a desfășurat activități remunerate în calitate de agent de asigurări, (în baza Contractului de agent de vânzări încheiat cu S.C. Sabi Team Agent De Asigurare S.R.L. și a Contractelor de agent persoană fizică încheiate cu S.C. Uniqa Asigurări S.A.), încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003.

 

3. ROMANIUC IOAN, primar al comunei Rona de Sus, județul Maramureș

INCOMPATIBILITATE

În perioada 24 septembrie 2012 – 04 iulie 2014, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în cadrul Consiliului de administrație al Școlii gimnaziale ”Rona de Sus”, Maramureș, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

 

4. DUMITRU COSMIN, viceprimar al comunei Șimnicu de Sus, județ Dolj

INCOMPATIBILITATE

În perioada 23 noiembrie 2012 – 01 octombrie 2014, a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Leșile, județul Dolj, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și art. 91, alin. (3), teza 1 din Legea nr. 161/2003.

 

5. KOSA ALPAR, actual viceprimar și fost consilier local al comunei Ticuș, județul Brașov

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În calitate de consilier local, a participat la ședința Consiliului Local al comunei Ticuș, județul Brașov și a votat Hotărârea privind organizarea pășunatului în anul 2013 si stabilirea taxelor de pășune si taxelor de montă, precum și Hotărârea pentru modificarea și completarea acesteia.

Ulterior, în calitate de crescător de animale, a încheiat cu Primăria comunei Ticuș contractul de pășunat prin care i s-a atribuit în folosință o suprafață de 20 ha/pășune pe o durată de 20 de ani.

Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 şi cu dispozițiile art. 75 şi art. 77, alin. (1) din Legea nr. 393/2004.

 

6. LEAHU COSTICĂ, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Bozieni, județul Neamț

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În calitate de consilier local, a votat în mod favorabil Hotărârea Consiliului Local al Comunei Bozieni privind aprobarea concesionării suprafeței de 91,69 ha pășune ce se află în proprietatea publică a Comunei Bozieni, județul Neamț, în vederea pășunatului, către Asociația Crescătorilor de Taurine Bozienii de Jos - Neamț, prin atribuire directă, în temeiul căreia s-a încheiat Contractul de concesiune între Primăria Comunei Bozieni și Asociația Crescătorilor de Taurine Bozienii de Jos (persoană juridică de drept privat în cadrul căreia persoana evaluată deținea la acea dată calitatea de președinte).

Persoana evaluată avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local, întrucât avea posibilitatea să anticipeze că asociația va beneficia de pe urma adoptării lor.

Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70, art. 71 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 şi cu dispozițiile art. 75, lit. b) și f) şi art. 77 din Legea nr. 393/2004.

 

7. CHIRIȚĂ DORINELconsilier local în cadrul Consiliului Local Siliștea, județul Teleorman

INCOMPATIBILITATE

În perioada 23 iunie 2012 – 28 iunie 2013, în calitate de administrator al S.C. Chiriță Trans S.R.L., a încheiat contracte de lucrări și de prestări servicii cu Consiliul Local Siliștea, județul Teleorman, încălcând astfel dispozițiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

 

8. DUNCĂ LIVIU TOADER, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Bogdan-Vodă, judeţul Maramureş

INCOMPATIBILITATE

În perioada 19 decembrie 2012 – 07 iunie 2016, S.C. Violiv Mixt S.R.L, (societate comercială în cadrul căreia soţia persoanei evaluate deţine calitatea de asociat şi funcţia de administrator), a emis facturi fiscale în baza cărora a furnizat produse către Primăria comunei Bogdan Vodă, judeţul Maramureş, respectiv Şcoala Gimnazială Bogdan Vodă, judeţul Maramureş, persoana evaluată încălcând astfel dispozițiile art. 90, alin. (1) şi alin. (2), coroborat cu art. 92, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

 

9. DAN LIVIU, fost consilier local al orașului Cernavodă, județul Constanța

INCOMPATIBILITATE ȘI FALS ÎN DECLARAȚII

În perioada deținerii mandatului 2012 - 2016 de consilier local al orașului Cernavodă, S.C. Dan Autocond S.R.L., societate comercială la care persoana evaluată deține calitatea de asociat unic și administrator, a încheiat două contracte de prestări servicii cu S.C. Utilități Publice Cernavodă S.R.L. și cu S.C. Utilități Publice – Gospodaria  Comunală S.R.L. (societăți comerciale în care Consiliul Local Cernavodă deține calitățile de asociat majoritar și respectiv asociat unic).

De asemenea, Agenția Națională de Integritate a constat indicii de săvârșire a infracțiunii de „fals în declarații”, întrucât nu a menționat în declarația de interese depusă în calitate de consilier local la data de 02 iunie 2014 contractele de prestări servicii încheiate de                                        S.C. Dan Autocond S.R.L., cu S.C. Utilități Publice Cernavodă S.R.L. și S.C. Utilități Publice-Gospodărie Comunală S.R.L, împiedicând astfel constatarea, de către orice persoană fizică sau juridică – inclusiv Agenția Națională de Integritate, a cazului de incompatibilitate în care se află începând cu data de 25 aprilie 2014, situație ce atrage încetarea de drept a mandatului de ales local.

Astfel, persoana evaluată, a încălcat dispozițiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia, județul Constanța, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către DAN LIVIU a infracțiunii de fals în declarații prevăzute de dispozițiile art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.

 

10. BĂLAN GHEORGHE, fost consilier local în cadrul Consiliului local al orașului Broșteni, județul Suceava

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În calitate de consilier local, a inițiat proiectul de hotărâre, a participat la dezbaterea, votarea și adoptarea proiectului de hotărâre privind menținerea contractului de închiriere (încheiat între Consiliul local Broșteni și Asociația Crescătorilor de Animale ”Ciobănașul” Broșteni), devenit ulterior Hotărâre a Consiliului Local.

La data adoptării Hotărârii Consiliului Local, persoana evaluată deținea funcția de membru fondator și vicepreședinte în cadrul asociației, având astfel posibilitatea să anticipeze beneficiul rezultat în urma prelungirii contractului, respectiv încasarea subvențiilor A.P.I.A. pentru Campaniile 2012 și 2013, încălcând astfel dispozițiile art. 70 din Legea 161/2003, coroborate cu dispozițiile art. 46 din Legea nr. 215/2001, precum și cu art. 77 din Legea nr. 393/2004.

 

11. LAZĂR FLOREA, fost consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Roșiorii de Vede, județul Teleorman

INCOMPATIBILITATE

Societatea comercială Agrolaz S.R.L. (la care soția persoanei evaluate deține calitatea de asociat) a închiriat societății Urbis Servconstruct S.R.L. (înființată de Consiliului Local Roșiorii de Vede) utilaje pentru dezăpezit, în baza contractelor de locațiune și a achizițiilor efectuate în anul 2016 prin sistemul electronic de achizitii publice, precum și a Acordului - cadru de lucrări, persoana evaluată încălcând astfel dispozițiile art. 90, alin. (1) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003.

 

12. OPREA AURELIAN, fost consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Bozieni, județul Neamț

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În calitate de consilier local, a votat în mod favorabil pentru adoptarea Hotărârii Consiliului Local al Comunei Bozieni privind aprobarea concesionării suprafeței de 91,69 ha pășune ce se află în proprietatea publică a Comunei Bozieni, județul Neamț, în vederea pășunatului, către Asociația Crescătorilor de Taurine Bozienii de Jos - Neamț, în temeiul căreia s-a încheiat Contractul de concesiune între Primăria Comunei Bozieni și Asociația Crescătorilor de Taurine Bozienii de Jos (persoană juridică de drept privat în cadrul căreia persoana evaluată deținea la acea dată calitatea de membru în comisia de cenzori).

Persoana evaluată avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local, întrucât avea posibilitatea să anticipeze că asociația va beneficia de pe urma adoptării lor.

Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70, art. 71 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 şi cu dispozițiile art. 75, lit. b) și f) şi art. 77 din Legea nr. 393/2004.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. LUNGU BORDEA PETRU și CHIRIȚĂ DORINEL nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Vezi şi: Ai grijă ce bei dimineața! Cinci motive să EVIȚI ceaiul la prima oră .


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.