Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimă oră: Atac în Irak la un aeroport al americanilor: mai multe drone au fost doborâte

turcia irak granita

Ultimă oră: Atac în Irak la un aeroport al americanilor: mai multe drone au fost doborâte

Sistemele de apărare au doborât o dronă armata, joi, deasupra aeroportului Erbil din nordul Irakului, unde sunt staționate forțele americane și alte forțe internaționale, au declarat surse de securitate pentru Al Arabiya News.

Alte surse media vorbesc despre patru drone. Informațiile sunt încă în curs de actualizare.

Context

Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a cerut joi din nou plecarea din Irak a coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de SUA, apreciind că încheierea misiunii acestor trupe străine este "o necesitate pentru securitatea şi stabilitatea" ţării, relatează France Presse, relatează Agerpres.

De la jumătatea lunii octombrie zeci, de atacuri au ţintit soldaţi americani şi alte trupe ale coaliţiei desfăşurate în Irak şi Siria pentru a lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI), o escaladare alimentată de repercusiunile regionale ale războiului desfăşurat în Fâşia Gaza între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas. Majoritatea acestor atacuri, efectuate cu drone sau rachete, au fost revendicate de "Rezistenţa islamică din Irak", o nebuloasă de combatanţi proveniţi din grupări armate pro-iraniene.

Referindu-se la aceste atacuri, premierul irakian a estimat că se impune "începerea imediată a dialogului pentru a se ajunge la o înţelegere şi la un calendar asupra încheierii misiunii consilierilor internaţionali".

Vorbind în cadrul unui interviu televizat organizat la Forumul Economic Mondial de la Davos, premierul Mohammed Shia al-Sudani a apreciat de asemenea că nu mai există "justificări pentru prezenţa" coaliţiei. "La ora actuală, conform analizei tuturor specialiştilor în Irak şi prietenilor noştri, gruparea Statul Islamic nu mai reprezintă o ameninţare pentru statul irakian", a argumentat el. "Încheierea misiunii coaliţiei internaţionale este o necesitate pentru securitatea şi stabilitatea Irakului, şi este de asemenea o necesitate pentru a menţine relaţiile bilaterale constructive între Irak şi ţările coaliţiei", a adăugat premierul irakian.

Prezența SUA

Statele Unite au circa 2.500 de soldaţi în Irak şi aproape 900 în Siria în cadrul coaliţiei internaţionale lansate în 2014 împotriva jihadiştilor Statului Islamic.

Această coaliţie, ale cărei trupe din Irak sunt staţionate în baze militare irakiene, afirmă că de la sfârşitul anului 2021 a încetat orice misiune de luptă în această ţară şi că angajamentul său acolo se limitează la un rol de asistenţă, instruire şi consiliere pentru forţele locale.

Între 17 octombrie şi 11 ianuarie au avut loc cel puţin 130 de atacuri împotriva trupelor americane şi ale celorlalte ţări din coaliţia antijihadistă, din care 53 în Irak şi 77 în Siria. Drept represalii, Washingtonul a efectuat în Irak mai multe bombardamente care au ţintit combatanţi şi comandanţi ai grupărilor armate pro-iraniene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.