Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimă oră: Comisia de la Veneția și OSCE au fost sesizate privind comasarea alegerilor din România

euractiv.ro
comisia de la venetia

Copreşedinta partidului REPER Ramona Strugariu a sesizat Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi Biroul pentru Instituţiile Democratice şi Drepturile Omului din cadrul OSCE despre abuzurile coaliţiei PSD-PNL şi restrângerea drepturilor electorale ale românilor, cu mai puţin de trei luni înainte de alegeri.

Schimbarea legislației prin OUG e un atac la adresa democrației, acuză REPER

„Schimbarea legislaţiei electorale, prin ordonanţă de urgenţă, cu scopul de a elimina, în practică, dreptul partidelor nou înfiinţate de a avea reprezentanţi în secţiile de votare este un atac periculos la democraţie, o încălcare a pluralismului politic şi o practică pe care o mai vedem doar în regimurile iliberale Drepturile tinerilor care ar fi putut participa la vot în alegerile locale sunt ignorate şi încălcate. Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale va provoca confuzie în rândul electoratului, care trebuie să voteze informat atât pe teme europene, cât şi pe teme locale”, a declarat Ramona Strugariu, eurodeputată şi copreşedintă REPER, potrivit comunicatului de presă al partidului.

Amendarea legislaţiei electorale cu mai puţin de trei luni înainte de alegeri contravine practicilor internaţionale şi standardelor asumate de România în faţa Comisiei de la Veneţia şi a unor organizaţii europene şi internaţionale care monitorizează respectarea principiilor democraţiei şi a statului de drept.

„Organizarea anticipată a alegerilor locale, faţă de calendarul iniţial, dă undă verde traseismului politic şi restrânge substanţial dreptul partidelor mici, fără resurse şi subvenţii de la stat, de a se organiza logistic, de a identifica în teritoriu candidaţi bine pregătiţi şi de a-i promova în faţa oamenilor, în detrimentul maşinăriilor de partid şi a practicilor tranzacţionale, care nu au nicio legătură cu mandatul public. Partenerii noştri europeni şi internaţionali trebuie să afle cum Ciolacu şi Ciucă îşi bat joc de statul de drept şi democraţie, de drepturile cetăţenilor români şi de nişte procese electorale atât de importante pentru viitorul nostru european, doar din motive politicianiste şi din calcule care să le asigure continuitatea la şefia PSD şi PNL”, a încheiat Strugariu, conform sursei citate.

Toate aceste demersuri iniţiate de copreşedinta Ramona Strugariu pe lângă Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi OSCE sunt susţinute de întreaga delegaţie REPER în Parlamentul European, formată din eurodeputaţii Dragoş Pîslaru, Dacian Cioloş, Dragoş Tudorache şi Alin Mituţa.

De asemenea, reprezentanţii partidul REPER au anunţat, marţi, contestarea la Curtea Constituţională a ordonanţei de urgenţă care prevede comasarea alegerilor şi atacarea în instanţă a hotărârii de Guvern pentru organizarea alegerilor, scopul fiind blocarea aplicării acestor norme neconstituţionale. Demersurile juridice sunt coordonate de deputaţii REPER, Andrei Lupu şi Oana Cambera, care argumentează că recurgerea la Avocatul Poporului folosită până acum de alte partide pentru a-i solicita contestarea constituţionalităţii ordonanţei nu oferă garanţia unui răspuns rapid şi eficient, având în vedere lipsa de succes a demersurilor similare anterioare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.