Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMA ORĂ: Comisia Iordache, modificare la secția specială de investigare a magistraților

comisie iordache

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte, poate investiga toate infracţiunile comise de magistraţi, au decis, marţi, parlamentarii din Comisia specială, care au adoptat un amendament la proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară. 

"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii", se spune în amendamentul care modifică forma proiectului Legii 304 adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaţilor şi care va fi supus dezbaterii Senatului. 

Conform formei actuale, "în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia de Investigare a unor Infracţiuni din Justiţie care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de Legea nr. 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum şi a infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi de judecătorii şi procurorii militari'. 

Secţia îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care alături de magistraţi sunt cercetate şi alte persoane, potrivit unui amendament din partea UDMR. 

Parlamentarii au mai decis ca această secţie să fie condusă de un procuror şef, ajutat de un procuror-şef adjunct, numiţi în funcţie de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţionează conflictele de competenţă apărute între Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi celelalte structuri sau unităţi din cadrul Ministerului Public.

Comisia specială a decis ca secţia specială să fie condusă de un procuror-şef numit de preşedintele României, la fel ca DNA sau DIICOT.

Studenţii anunţă REVOLUȚIA și se alătură protestelor: 'Declarăm ţara furată!'

Forma care se adoptă în comisie:

După articolul 88 se introduce o nouă secțiune, Secțiunea 21 – Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, cu următorul cuprins:

Art. 881 – Infiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie

(1) În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se înființează și funcționează Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie care are competența exclusiva de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari si cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie își păstrează competența de urmărire penală și în situația în care, alături de judecator sau procuror, sunt cercetate și alte persoane.

(3) În cazul infracțiunilor săvârșite de judecătorii și procurorii militari, dispozițiile articolului 56 alin. (4) din Codul de procedură penală nu sunt aplicabile.

(4) Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie este condusă de un procuror şef sectie, ajutat de un procuror-șef adjunct, numiți în funcţie de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, in conditiile prezentei legi.

(5) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţionează conflictele de competenţă apărute între Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie şi celelalte structuri sau unităţi din cadrul Ministerului Public.

Art. 882 – Activitatea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie

(1) Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic.

(2) Este interzisa delegarea sau detasarea de procurori in cadrul Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

(3) Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie funcționează cu un număr maxim de 15 procurori.

(4) Numărul de posturi al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie poate fi modificat, in functie de volumul de activitate, prin Ordin al Procurorului General, la solicitarea procurorului sef Sectie, cu avizul conform al Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Art. 883 – Numirea si revocarea procurorului sef al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie

(1) Procurorul sef al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie este numit in functie de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în urma unui concurs care constă în prezentarea unui proiect referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere respective, urmărindu-se competențele manageriale, gestiunea eficientă a resurselor, capacitatea de a-și asuma decizii și responsabilități, competențele de comunicare și rezistența la stres precum si integritatea candidatului, evaluarea activitatii sale ca procuror si modul in care acesta se raporteaza la valori specifice profesiei, precum independenta justitiei ori respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale.

(2) Componența comisiei de concurs este următoarea:

a) 3 membri judecători, care fac parte din Secția pentru judecători și au funcționat la o instanță de grad de cel putin curte de apel, desemnati de Sectia pentru judecatori;

b) 1 membru procuror, care face parte din Secția pentru procurori și a funcționat la un parchet de grad de cel putin parchet de pe langa curtea de apel, desemnat de Secția pentru procurori.

(3) Conditiile pentru ca un procuror sa se inscrie la concursul pentru ocuparea postului de procuror sef al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie sunt cele prevazute de art. 885 alin. (2).

(4) Fiecare candidat va depune un curriculum vitae, declaraţiile prevăzute de art. 48 alin. (11) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările ulterioare, un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere şi orice alte înscrisuri pe care le considera relevante in sustinerea candidaturii sale.

(5) Documentele depuse de fiecare candidat vor fi publicate pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii cu cel putin 10 zile inaintea concursului.

(6) Comisia de concurs va propune Plenului Consiliului Superior al Magistraturii numirea procurorului sef al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, dupa evaluarea candidaturilor si a proiectelor, in urma unui interviu transmis in direct.

(7) Revocarea din functia de procuror sef al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie se face de catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, in caz de neindeplinire a atributiilor specifice functiei sau in cazul in care acesta a fost sanctionat disciplinar în ultimii 3 ani, la propunerea comisiei prevazute de alin. (2).

(8) Procurorul sef al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie este numit in functie pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Art. 884 – Numirea si revocarea procurorului sef adjunct al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie

(1) Procurorul sef adjunct al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie este numit in functie de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea motivata a procurorului sef Sectie, dintre procurorii deja numiti in cadrul Sectiei.

(2) Numirea in functia de procuror sef adjunct al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

(3) Revocarea procurorului sef adjunct al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie se face de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea motivata a procurorului sef de Sectie, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei, in cazul in care acesta a fost sanctionat disciplinar.

Art. 885 – Numirea procurorilor in cadrul Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie

(1) Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie se încadrează cu procurori numiţi de catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, in urma unui concurs, în limita posturilor prevăzute în statul de funcţii, aprobat potrivit legii, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea continuarii activitatii in cadrul sectiei pentru o perioada totala de cel mult 9 ani.

(2) Concursul este sustinut in fata comisiei de concurs compusa potrivit art. 883 alin. (2), din care face parte de drept si procurorul sef de sectie.

(3) Pentru a participa la concursul pentru numirea in cadrul Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, procurorii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

a) să nu fi fost sancționați disciplinar in ultimii 3 ani;

b) să aibă cel puțin gradul de parchet de pe lângă curte de apel;

c) sa aiba o vechime efectiva de cel puţin 18 ani în funcţia de procuror;

d) sa aiba o bună pregătire profesională,

e) sa aiba o conduită morală ireproşabilă.

(4) La concurs poate participa orice procuror care, pana la data stabilita pentru inceperea concursului, îndeplineşte condiţiile prevăzute la alin. (2).

(5) Concursul prevazut la alin. 3 constă în:

a) un interviu transmis in direct, sustinut in fata Plenului Consiliului Superior al Magistraturii;

b) o evaluare a activitatii din ultimii 5 ani;

c) o evaluare a unor acte întocmite de candidaţi din ultimii 3 ani de activitate.

(6) Interviul constă în verificarea pregătirii profesionale, a capacităţii de a lua decizii şi de a-şi asuma răspunderea, a rezistenţei la stres, precum şi altor calităţi specifice. La interviu poate participa procurorul sef Sectie si un psiholog, care pot pune intrebari candidatilor.

(7) Evaluarea prevazuta la alin. 5 lit. b) se efectuează de catre doi procurori si doi judecatori din cadrul Inspectiei Judiciare, desemnati de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii la propunerea inspectorului-sef. Punctajul se acorda in urma unei analize ce va avea in vedere inclusiv durata si complexitatea cazurilor lucrate de procuror, rata de achitari, restituiri, condamnari, eventualele sesizari facute din partea persoanelor cercetate si solutiile date la acestea.

(8) Evaluarea prevazuta de alin. 5 lit. c) se efectueaza de o comisie desemnata de Plenul Consiliului Superior al Magistraturi, formata din 2 procurori din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si 2 judecatori din sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, propusi de colegiile de conducere ale acestora, precum si un formator din cadrul Institutului National al Magistraturii, propus de consiliul stiintific al acestuia.

(9) Punctajul maxim ce poate fi atribuit la probele de concurs este de 100 de puncte, distribuite astfel:

a) 60 de puncte pentru proba prevăzută alin. (4) lit. a);

b) 20 de puncte pentru proba prevăzută la alin. (4) lit. b);

c) 20 de puncte pentru proba prevăzută la alin. (4) lit. c).

(10) Punctajul minim pentru a fi declarat admis la concurs este de 70 de puncte, dar nu mai putin decat urmatorul punctaj pentru fiecare proba in parte:

a) minim 25 de puncte pentru proba prevăzută alin. (1) lit. a);

b) minim 15 de puncte pentru proba prevăzută la alin. (1) lit. b)

c) minim 10 de puncte pentru proba prevăzută la alin. (1) lit. c)

(11) Numirea in functia de procuror din cadrul Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie se va face de catre plenul Consiliului Superior al Magistraturii in limita posturile vacante si in ordinea punctelor obtinute.

(12) Procedurile de numire, continuare a activitatii in cadrul Sectiei si revocare din functiile de conducere si executie din cadrul Sectiei vor fi detaliate intr-un Regulament aprobat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Art. 886 – Continuarea activitatii in cadrul Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie

(1) La expirarea termenului de 3 ani, procurorul poate cere continuarea activitatii in cadrul Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie pe o noua perioada de 3 ani, fara a depasi in total 9 ani de activitate in cadrul Sectiei.

(2) Cu trei luni inainte de expirarea termenului de numire, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va analiza cererea depusa de procurorul care solicita continuarea activitatii in cadrul Sectiei si decide asupra acesteia, avand in vedere evaluarea activitatii desfasurate de acesta in ultimii 3 ani.

(3) La data încetării activităţii în cadrul Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, procurorul revine la parchetul de unde provine.

(4) De la data revenirii la parchetul de unde provin, procurorii care au activat în cadrul Secției de Investigare a unor Infracțiuni din Justiție își redobândesc gradul profesional de execuție și salarizarea corespunzătoare acestuia avute anterior sau pe cele dobândite ca urmare a promovării, în condițiile legii, în timpul desfășurării activității în cadrul secției.

Art. 887 – Revocarea procurorilor din cadrul Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

(1) Procurorii numiţi în cadrul Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie pot fi revocaţi de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la cererea motivata a procurorului şef al Secției, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei, în cazul aplicării unei sancţiuni disciplinare ori in cazul in care au incalcat dispozitiile Codului deontologic al judecatorilor si procurorilor.

(2) In cazul revocarii, procurorul revine la parchetul de unde provine si îşi redobândeste gradul profesional de execuţie şi salarizarea corespunzătoare acestuia avute anterior sau pe cele dobândite ca urmare a promovării, în condiţiile legii, în timpul desfăşurării activităţii în cadrul direcţiei.

Art. 889 – Atributiile Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie

(1) Atribuţiile Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie sunt următoarele:

a) efectuarea urmăririi penale, în condiţiile prevăzute în Codul de procedură penală, pentru infracţiunile aflate in competenta sa;

b) sesizarea instanţelor judecătoreşti pentru luarea măsurilor prevăzute de lege şi pentru judecarea cauzelor privind infracţiunile prevăzute la lit. a);

c) constituirea şi actualizarea bazei de date în domeniul infracțiunilor aflate în domeniul de competență;

d) exercitarea altor atribuţii prevăzute de lege.

(2) Participarea la sedintele de judecata in cauzele de competenta Sectiei se asigura de procurori din cadrul Sectiei Judiciare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau de catre procurori din cadrul parchetului de pe langa instanta investita cu judecarea cauzei.

Art. 8810. – Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie elaborează anual un raport privind activitatea desfăşurată, pe care îl prezintă, nu mai târziu de luna februarie a anului următor, Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.