Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultima şedinţă de guvern înaintea dizolvării parlamentului - Naftali Bennett: Al nostru a fost unul de scurtă durată, cu realizări formidabile

Premierul israelian Naftali Bennett a salutat duminică "formidabilele realizări" ale guvernului său, reunit pentru ultima oară înainte de dizolvarea parlamentului, prevăzută să aibă loc în zilele următoare, ceea ce va antrena organizarea unor noi alegeri, potrivit France Presse, anunță agerpres.

"Există guverne care durează, dar care realizează puţine lucruri, al nostru a fost un guvern de scurtă durată, cu realizări formidabile", a declarat Naftali Bennett în cursul reuniunii săptămânale a cabinetului său.

La un an de la sosirea sa la putere, premierul Naftali Bennett şi şeful diplomaţiei, Yair Lapid, au surprins întreaga ţară anunţându-şi intenţia de a dizolva parlamentul "după ce au epuizat toate tentativele de stabilizare" a coaliţiei lor, care a suferit mai multe eşecuri în ultimele săptămâni.

Deputaţii israelieni au aprobat miercuri într-o lectură preliminară dizolvarea parlamentului şi organizarea de noi alegeri, pentru a cincea oară în mai puţin de patru ani. Acestea ar putea să aibă loc la sfârşitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie, potrivit media locale.

Bennett şi Lapid formaseră în iunie 2021 o coaliţie unică în istoria Israelului, reunind partide de dreapta, de centru, de stânga şi pentru prima oară o formaţiune arabă, cu scopul de a pune capăt unei guvernări de 12 ani, fără întrerupere, a lui Benjamin Netanyahu, liderul partidului de dreapta Likud.

Acordul lor prevedea o rotaţie între cei doi lideri la conducerea guvernului, cu înlocuirea lui Bennett de către Lapid în caz de dizolvare. Dacă proiectul de lege vizând dizolvarea Knesset-ului este într-adevăr adoptat, Yair Lapid va deveni noul premier al Israelului până la formarea unui nou guvern.

Până când dizolvarea legislativului să devină efectivă, opoziţia poate încerca să reunească o majoritate de 61 de deputaţi, raliindu-şi membri de dreapta ai coaliţiei, ca deputaţi nemulţumiţi din partidul Yamina al lui Naftali Bennett şi din formaţiunea ministrului justiţiei Gideon Saar, Noua speranţă.

Cu această majoritate, o coaliţie alternativă ar putea atunci pretinde formarea unui nou guvern şi evitarea alegerilor, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.