Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimatum pentru Turcia: Să-şi retragă trupele în 48 de ore!

Turcia

Turcia a primit duminică un termen de 48 de ore pentru a-şi retrage trupele care ar fi pătruns ilegal pe teritoriul Irakului. Irakul avertizează Ankara că, dacă nu va da curs acestei solicitări, va trebui să facă faţă 'tuturor opţiunilor disponibile', inclusiv recurgerii la intervenţia Consiliului de Securitate al ONU, relatează AFP.

Bagdadul, care se străduieşte să-şi afirme suveranitatea într-un moment în care trimiterea soldaţilor străini pentru a lupta împotriva Daesh (acronimul arab al Statului Islamic /SI/) constituie subiectul unor dezbateri intense în Irak, protestează împotriva desfăşurării pe teritoriul irakian a unor trupe turceşti însoţite de tancuri şi artilerie fără autorizaţia sa.

Vezi şi: Zeci de combatanți ISIS omorâți în capitala Statului Islamic

'În cazul neretragerii acestor forţe în 48 de ore, Irakul va uza de dreptul său de a recurge la toate opţiunile disponibile', inclusiv apelând la Consiliul de Securitate, a declarat cabinetul primului ministru Haider al-Abadi, într-un comunicat. 

Premierul turc Ahmet Davutoglu l-a asigurat duminică printr-o scrisoare pe omologul său irakian că nu va exista o nouă desfăşurare de forţe militare turce fără să se ţină cont de preocupările Irakului. Dar el nu a precizat soarta trupelor deja desfăşurate. 

Practic, opţiunile Irakului sunt în special diplomatice, forţele sale fiind angajate în lupta împotriva Daesh, în timp ce Ankara dispune de o armată de departe mai puternică. 

Turcia dispune de trupe în baza Bashiqa în provincia Ninive pentru a-i antrena pe voluntarii irakieni sunniţi în vederea recuceririi oraşului Mosul, al doilea oraş ca mărime al Irakului căzut în mâinile jihadiştilor din Daesh în iunie 2014. 

În scrisoarea sa trimisă duminică lui Abadi, Davutoglu îl informează despre 'programul de antrenament început la Bashiqa în martie şi despre misiunile şi activităţile forţelor turce' desfăşurate acolo, a indicat o sursă din cabinetul acestuia.

Vezi şi: Obama anunță război total împotriva terorismului: Îi vom distruge oriunde s-ar afla

În ajun, el minimalizase această nouă desfăşurare, evocând o 'rotaţie normală' şi o operaţiune de 'întărire pentru a face faţă riscurilor legate de securitate'. 

'Aceasta nu este o nouă bază', continuase premierul turc, adăugând că 'baza de la Bashiqa, situată la 30 km de Mosul, este o bază de antrenament înfiinţată în sprijinul voluntarilor care combat terorismul'. 

'Noi am antrenat deja şi vom continua să-i antrenăm pe fraţii noştri irakieni care combat Daesh la Bashiqa şi în alte părţi', a continuat Davutoglu. 

Dar autorităţile din Kurdistanul irakian au indicat la rândul lor că 'guvernul turc a trimis în ultimele zile experţi şi echipament necesar cu scopul de a extinde baza'. 

Ministrul irakian al apărării, Khaled al-Obeidi, a cerut şi el retragerea forţelor turce. 

Relaţiile între Bagdad şi Ankara au evoluat recent, dar rămân tensionate din cauza legăturilor Turciei cu regiunea autonomă a Kurdistanului irakian şi a divergenţelor asupra conflictului în Siria. 

Desfăşurarea forţelor turce reprezintă o nouă provocare pentru premierul irakian care şi-a înăsprit tonul în ultima săptămână, declarând că orice trimitere de trupe străine pe teritoriul irakian va fi considerată un 'act ostil', informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.