Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMUL ATAC al lui Dragnea înainte de LUNGUL DRUM la CEDO - Acesta poate cere revizuirea procesului DGASPC prin revizuire de fond

Inquam Photos / George Calin
liviu dragnea

Liviu Dragnea pare că epuizează matematic căile extraordinare pe care le poate folosi acum împotriva deciyiei definitive prin care a fost trimis în spatele gratiilor de către șase judecători ai ICCJ.

Citește și: Liviu Dragnea rămâne după gratii - Instanța supremă a respins definitiv calea extraordinară de atac

Astfel acesta a atacat cu recurs în casație și contestație în anulare, ambele căi extraordinare de atac, decizia definitivă a ICCJ în speranța că judecătorii aceleași instanțe vor admite acțiunile sale, vor desființa decizia și îl vor lăsa în libertate în perioada rejudecării fie a întregului proces în fazele de fond și apel fie doar a fazei de apel.

Acțiunile lui Dragnea par să aibă un dublu scop, acela de a câștiga o perioadă de libertate dar și acela de a epuiza aceste căi extraordinare de atac, aceasta fiind o obligație pentru a putea depune o acțiune la Curtea Europeană a drepturilor Omului.

Astfel, cu cele două căi extraordinare de atac epuizate, Dragnea mai poate ataca decizia definitivă de condamnare cu calea extraordinară de atac a revizuirii de fond.

Citește și: Avocata lui Liviu Dragnea, REACȚIE FULGER la decizia ÎCCJ

Concret, această cale poate fi introdusă la instanță atunci când într-un proces, după finalizarea sa definitivă, apare o probă esențială care are puterea de a răsturna întreaga acuzație și poate reforma întreaga premisă a anchetei.

De regulă poate fi vorba despre documente necunoscute cu grad ridicat de credibilitate, mărturii ale unor persoane neaudiate vreodată în respectiva anchetă sau a respectivului proces, de filmări, înregistrări sau alte probe tehnice, dar condiția esențială este ca proba în sine să dovedească concret de ce decizia definitivă în speța analizată este greșită.

Altfel, la secțiunea Cazurile de revizuire din Codul de procedură penală, la articolul 453 se arată concret când se poate introduce această cale extraordinară de atac.

Citește și: Liviu Dragnea se DEZLĂNȚUIE în lupta sa pentru căutarea dreptății - Cum își pregătește terenul pentru dosarul de la CEDO

„Revizuirea hotărârilor judecătorești definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când:

a) s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei și care dovedesc netemeinicia hotărârii pronunțate în cauză;

b) hotărârea a cărei revizuire se cere s-a întemeiat pe declarația unui martor, opinia unui expert sau pe situațiile învederate de un interpret, care a săvârșit infracțiunea de mărturie mincinoasă în cauza a cărei revizuire se cere, influențând astfel soluția pronunțată;

c) un înscris care a servit ca temei al hotărârii a cărei revizuire se cere a fost declarat fals în cursul judecății sau după pronunțarea hotărârii, împrejurare care a influențat soluția pronunțată în cauză;

d) un membru al completului de judecată, procurorul ori persoana care a efectuat acte de urmărire penală a comis o infracțiune în legătură cu cauza a cărei revizuire se cere, împrejurare care a influențat soluția pronunțată în cauză;

e) când două sau mai multe hotărâri judecătorești definitive nu se pot concilia;

f) hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată neconstituțională după ce hotărârea a devenit definitivă, în situația în care consecințele încălcării dispoziției constituționale continuă să se producă și nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunțate”, se arată în CPP.

Până la acest moment Liviu Dragnea nu a apelat la această cale extraordinară de atac dar are dreptul legal să o facă potrivit legislației interne în materia penală.

Dacă va apela și la această cale, după ce primele două căi au fost respinse definitiv de instanța supremă, în funcție de răspunsul judecătorilor la o asemenea potențială acțiune, Liviu Dragnea are deschisă calea de a se adresa CEDO.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.