Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimul cartuş al lui Horodniceanu. Unde va ajunge cartoful fierbinte de la DIICOT

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Daniel Horodniceanu

Dacă justiţia este subiectul principal pe agenda publică, parchetele specializate sunt subiectul principal din justiţie. Astfel, după epopeea demiterii şefei DNA, urmează numirea procurorului şef al DIICOT. Ambele evenimente au fost prezise de jurnalişti apropiaţi Administraţiei Prezidenţiale. Dacă revocarea a avut loc, natural, ne aşteptăm ca şi numirea să se producă.

După ce, la începutul mandatului, procurorul şef Daniel Horodniceanu considera că este important să readucă spiritul acestei structuri şi încrederea în rândul efectivelor de procurori, la ultimul bilanţ acesta declara: "Pe de o parte, am strâns din dinți, iar pe de alta, am refuzat compromisuri pentru a putea rămâne în acest cadru. Provocările au fost uriașe. Este un efort să rămâi în limita despre care vă vorbesc, atunci când înțelegi, citind propunerile de modificare a legilor, că, direct sau indirect, ceea ce se va întâmpla ar putea deveni o știrbire a independenței procurorului, o timorare a exercițiului de urmărire penală." Este evident că experienţa dobândită a făcut ca viziunea procurorului şef să fie una extrinsecă, orientată spre combaterea ameninţărilor exterioare DIICOT.

Vezi şi: La plecarea doamnei K (OPINIE)

Dar să vedem ce va prelua noul procuror şef, Felix Bănilă, pe lângă problemele curente cu care se confruntă fiecare parchet din România, legate de lipsa de personal, infrastructură sau deja obişnuitele revolte ale procurorilor din interior atunci când se schimbă conducerea.

De departe, cea mai evidentă problemă o reprezintă dosarul constituit ca urmare a plângerii preşedintelui PNL Ludovic Orban. Cum va gestiona noul procuror şef această moştenire? A fost acest dosar tergiversat tocmai ca să constituie o problemă pentru noul şef?

La sfârşitul lunii iunie, Daniel Horodniceanu declara că în cauză au fost solicitate informaţii de la SRI, urmând, probabil, ca procurorii să decidă ce cale vor urma după ce aceste informaţii vor fi furnizate.

Oricare ar fi soluţia, este evident că aceasta va fi decontată din punct de vedere al imaginii de noul şef al DIICOT. Rămâne de văzut din reacţiile ulterioare dacă acest dosar este o veritabilă mină antipersonal pentru Felix Bănilă. Dacă îl va îngropa, aşa cum sugerează toate argumentele evidente, va fi acuzat că slujeşte tabăra care l-a propus. Dacă dosarul va merge mai departe, se poate ajunge la un nou caz OUG 13, în care CCR să decidă că procurorii şi-au extins neconstituţional atribuţiile.

Nu mai puţine bătăi de cap va avea noul procuror şef cu dosarul Black Cube, o nouă ocazie de separare a apelor, un caz în care partea politică joacă un rol la fel de important.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.