Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimul 'cartuş' anti-Netejoru: Contre în CSM înaintea votului pentru validarea şefului Inspecţiei Judiciare

csm

Mult zgomot pentru nimic. Minoritatea din CSM face teoria chibritului în legătură cu numirea şefului Inspecţiei Judiciare.

După informaţii privind un posibil boicot, magistrații din CSM au intrunit, miecuri, cvorumul pentru ca ședința în care se discută validarea concursului pentru şefia Inspecţiei Judiciare.

Tabăra care se opune conducerii IJ a încercat o ultimă deturnare a situaţiei, printr-o cerere de abţinere la votul din plen a celor cinci membri ai comisiei de concurs.

CITEȘTE ȘI: Minunile micului dejun: Patru efecte uimitoare pe care nu le ştiai

Judecătorul Lucian Netejoru a obţinut încă un mandat la şefia Inspecţiei Judiciare, în urma concursului organizat pe 28 martie de Consiliul Superior al Magistraturii, el fiind unicul concurent. Netejoru a obţinut postul de inspector-şef al Inspecţiei Judiciare cu punctajul maxim de 100 de puncte. Comisia de concurs a fost formată din Lia Savonea, Evelina Oprina, Victor Alistar, Andrea Chiş şi Florin Deac, însă punctajele oferite de ultimii doi au fost anulate. Mandatul de trei ani la conducerea IJ trebuie să fie validat de plenul CSM.

În şedinţa de miercuri, judecătoarea Andrea Chiş a propus ca membrii comisiei de concurs să se abţină la votul din plen, invocând o presupusă incompatibilitate. În plus, Chiş a cerut şi abţinerea judecătoarei Gabriela Baltag, după ce aceasta a refuzat să facă parte din comisia de concurs, pe motiv că soţul acesteia lucrează la Inspecţia Judiciară.

Propunerea formulată de Chiş a fost respinsă de Victor Alistar, reprezentant al societăţii civile în CSM, care a invocat imposibilitatea asigurării cvorumului în cazul abţinerii. Mai mult, potrivit lui Alistar, nu poate fi vorba despre incompatibilitate, iar cei care contestă procedura ar putea cel mult să facă apel la un conflict de interese, dacă sunt de părere că există un interes patrimonial.

Judecătorii Bălan şi Mateescu, dar şi procurorul Deac au susţinul propunerea formulată de Andrea Chiş.

CITEȘTE ȘI: Ouăle, între mit şi adevăr: Cât de importantă este de fapt culoarea cojilor şi a gălbenuşului

"Eu voi rămâne prezentă, pentru a asigura cvorumul", a precizat Chiş.

"Vă rog să luaţi act de faptul că eu nu mă abţin de la vot. Am adus la cunoştinţă plenului că nu doresc să fac parte din comisia de concurs, dar asta nu înseamnă că sunt incompatibilă", a fost replica Gabrielei Baltag.

Judecătoarea Evelina Oprina a afirmat că nu consideră necesară abţinerea, iar procurorul Florin Deac a precizat că va da curs cerererii de abţinere.

În final, preşedintele CSM, Lia Savonea, s-a exprimat împotriva ideii de incompatibilitate a membrilor comisiei de concurs, respingând cererea de abţinere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.