Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Ultimul dictator al Europei' mai vrea un mandat: Lukașenko candidează din nou în alegerile prezidențiale din Belarus

hotnews.ro
Aleksandr Lukasenko

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko intenționează să candideze pentru un  nou mandat de președinte. Lukașenko e la putere în Belarus din 1994, fiind poreclit „ultimul dictator al Europei”, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin.

„O voi face”, a menționat Lukașenko, în timp ce a vorbit cu presa după ce a votat la alegerile parlamenatre din țară, relatează BelTA. "Voi merge, voi merge, voi merge. (...) Un președinte responsabil nu își va abandona poporul care l-a urmat în luptă, cu atât mai mult vă vor tensiona pe voi, pe mine și societatea, cu atât mai repede voi merge la aceste alegeri. Nu vă faceți griji, vom face ceea ce este necesar pentru Belarus", a spus Lukașenko.

„Am vorbit deja mult despre faptul că acesta este un ciclu electoral și că vom fi zguduiți până la alegerile prezidențiale, iar ele vor fi apogeul tuturor. Acesta este ciclul. Oficial sau neoficial, oricare ar fi întrebarea, la fel este și răspunsul. Mai este un an până la alegerile prezidențiale. Multe se pot schimba. Firește, eu și noi toți, societatea, vom reacționa la schimbările care vor avea loc în societatea noastră și în ce situație vom aborda votul peste un an", a adăugat Aleksandr Lukașenko.

"Nicăieri în lume nu există alegeri deschise, oneste, principiale ca în Belarus. Este o sărbătoare pentru noi. Așa a fost dintotdeauna. Urmărim o politică sinceră, onestă și exact aceleași alegeri", a concluzionat șeful statului Belarus.

Nu-i place porecla de „dictator”

„În ceea ce privește [sintagma] 'ultimul dictator al Europei', ar trebui să îmi cereți scuze astăzi”, le-a spus el jurnaliștilor strânși la Palatul Independenței de la Minsk, în 2023, relatează Reuters.

„Nu sunt un dictator, și dacă aș fi, nu sunt ultimul”, a susținut el, adăugând însă că „puterea nu este dată pentru a bălti în noroi”. „Nu decid eu dacă sunt la putere sau nu (...) oamenii mi-au încredințat această funcție înaltă”, s-a mai apărat el.

Liderul de la Minsk a avut și un moment de introspecție, afirmând că s-a gândit cum ar fi să își trăiască restul vieții departe de putere. „Uneori îmi pun această întrebare dar apoi mă oprește o alta: ce se va întâmpla în viitor? Nu cred că sunt indispensabil dar ce s-ar întâmpla dacă o persoană nouă distruge totul?”, a mai spus Alexandr Lukașenko.

Ultimele alegeri

Uniunea Europeană nu îl recunoaște pe Lukașenko drept președinte legitim al Belarusului, acuzând fraudarea pe scară largă a alegerilor prezidențiale din august 2020. Autoritatea electorală bielorusă l-a declarat atunci câștigător pe Lukașenko cu 80% din voturi.

Rezultatul a dus la izbucnirea unor proteste fără precedent în Belarus, manifestațiile fiind reprimate cu brutalitate de forțele de securitate ale lui Lukașenko. Majoritatea celor care l-au contestat au fost încarcerați sau au fost nevoiți să fugă din țară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.