Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimul lider al khmerilor roşii încă în viaţă face apel împotriva condamnării pe viaţă pentru rolul său în genocidul din Cambodgia

AFP
Nuon Chea Khieu Samphan

Khieu Samphan, ultimul lider al khmerilor roşii încă în viaţă, a făcut apel luni împotriva condamnării pe viaţă pentru rolul său în genocidul comis acum peste 40 de ani în Cambodgia, relatează France Presse.

Regimul comunist, condus de "fratele numărul unu" Pol Pot, la putere în ţară între 1975 şi 1979, a făcut două milioane de victime printre cambodgieni, morţi în lagăre de muncă, de foame sau executaţi în masă.

Khieu Samphan, fost şef al statului khmerilor roşii Kampuchia Democrată, acum în vârstă de 90 de ani, contestă condamnarea din 2018 pentru genocid împotriva minorităţilor etnice printre care vietnameză, scrie Agerpres.ro.

Avocaţii săi au susţinut luni că instanţa sprijinită de Naţiunile Unite, care l-a condamnat, a adoptat o "abordare selectivă" a mărturiilor şi nu a acordat ponderea cuvenită probelor în favoarea sa.

Khieu Samphan a fost condamnat împreună cu "fratele numărul doi" Nuon Chea pentru genocid şi o lungă serie de infracţiuni, inclusiv responsabilităţi în căsătorii forţate şi cazuri de viol. Nuon Chea, un ideolog al regimului, a murit în închisoare în 2019.

Cei doi fuseseră deja condamnaţi la închisoare pe viaţă de către tribunal în 2014 pentru crime împotriva umanităţii în timpul evacuării violente a capitalei Phnom Penh în aprilie 1975, când trupele khmerilor roşii au forţat populaţia la exod rural pentru a o forţa să lucreze pe câmp.

Khieu Samphan urmează să depună mărturie joi, ultima zi a audierii.

Khieu Samphan, una dintre puţinele figuri publice ale khmerilor roşii, a susţinut că nu a făcut parte, în rolul său de şef de stat, din maşina morţii ce a exterminat aproape un sfert din populaţia cambodgiană.

Pol Pot, care dorea să transforme Cambodgia cu majoritate budistă într-o utopie agrară, a murit în 1998 fără a fi judecat.

Fostul ministru de externe al khmerilor roşii Ieng Sary şi soţia sa au murit de asemenea înainte de a putea fi judecaţi.

Tribunalul hibrid, care utilizează dreptul cambodgian şi internaţional, a fost creat cu sprijinul ONU în 2006 pentru a-i judeca pe liderii khmerilor roşii.

Până acum această instanţă a condamnat doar trei persoane şi a costat peste 300 milioane de dolari.

Prim-ministrul Hun Sen, omul forte al ţării, el însuşi fost cadru al khmerilor roşii, s-a pronunţat împotriva oricăror noi procese, spunând că ar arunca ţara în instabilitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.