Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimul membru al comunităţii evreieşti din Afganistan a părăsit ţara

Middle East Eyes
afganistan

Zebulon Simantov, ultimul membru al comunităţii evreieşti care nu plecase încă din Afganistan, a decis în cele din urmă să părăsească ţara de baştină după ani de zile în care a refuzat cu încăpăţânare să o facă, informează marţi dpa.

Presa turcă a informat despre sosirea duminică, la Istanbul, a lui Zebulon Simantov, căruia autorităţile i-au acordat o viză de 90 de zile.

De asemenea, ziarul Jerusalem Post a informat că sosirea sa în Israel este aşteptată în următoarele zile, potrivit Agerpres.

Simantov a ajuns să fie cunoscut drept ultimul reprezentant al micii comunităţi evreieşti din Afganistan. Trăia singur în unica sinagogă din Kabul şi veghea asupra ei şi a memoriei diasporei evreieşti ce se estompa odată cu trecerea timpului într-o societate afgană complet musulmană.

În pofida faptului că a trăit în vremuri extrem de periculoase, Simantov şi-a jurat constant că nu va renunţa niciodată din proprie iniţiativă la postul său."Nu voi părăsi niciodată acest loc", a declarat el pentru dpa în 2008.

Nu este clar dacă un incident anume l-a determinat pe Simantov să părăsească Afganistanul, deşi revenirea la putere a talibanilor la mijlocul lunii august ar putea fi inevitabil un factor care să-i fi influenţat decizia.

Fosta soţie a lui Zebulon a emigrat în Israel cu cele două fiice ale cuplului în anii '90, temându-se pentru siguranţa lor în Afganistan, a spus Simantov într-un interviu acordat la acea vreme.

Nebulon Simantov s-a născut în 1959 în oraşul Herat. La acea vreme, în acest oraş din vestul Afganistanului trăia încă o comunitate evreiască relativ importantă. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, numărul său a scăzut constant ca urmare a emigrării în Israel sau SUA, până într-o zi când Simantov s-a trezit singurul evreu din Afganistan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.