Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimul nazist a scapat de inculpare. Era acuzat de masacrarea a 560 de civili

sommer

Justiţia germană a renunţat joi la inculparea unui fost ofiţer nazist pentru masacrarea a 560 de civili în Italia în anul 1944, invocând starea de sănătate a acestuia, în pofida probabilităţii ridicate de implicare a sa în respectivele asasinate, transmite AFP.

Gerhard Sommer, care va împlini 94 de ani în iunie, era ultima persoană susceptibilă de a fi judecată în Germania pentru masacrul comis de nazişti în satul toscan Sant'Anna di Stazzema (nordul Italiei).

'Examinarea acestui voluminos dosar a condus la concluzia că suspectul, dacă ar fi în starea de sănătate de a fi judecat, ar fi acuzat cu mare probabilitate de cel puţin 342 de omoruri cu circumstanţe agravante', se arată în comunicatul Parchetului din Hamburg.

Expertizele au indicat însă că fostul sublocotenent suferă de o 'demenţă atât de profundă', încât nu va putea niciodată să compară în faţa unui tribunal, adaugă Parchetul.

Gerhard Sommer a fost unul dintre cei trei ofiţeri de la conducerea diviziei a 16-a de infanterie a Reichsführer-SS la Sant'Anna di Stazzema, unde, la 12 august 1944, soldaţii nazişti i-au masacrat pe aproape toţi locuitorii şi refugiaţii prezenţi, adică 560 de civili, dintre care 107 copii sub 14 ani.

După decenii de inerţie judiciară în Germania, dar şi în Italia, cazul a fost scos din nou la lumină în anii 1990, odată cu cercetările întreprinse de mai mulţi istorici pentru a stabili cu precizie crimele Waffen SS în Al Doilea Război Mondial.

Parchetul din Stuttgart a deschis în 2002 o anchetă împotriva a 17 foşti soldaţi pentru masacrul din Toscana. Zece ani mai târziu, a încetat urmărirea împotriva a opt suspecţi supravieţuitori, printre care şi Sommer, din lipsa probelor care să confirme că a fost vorba de execuţii 'planificate şi coordonate' împotriva unor civili.

Curtea de Apel din Karlsruhe a invalidat în 2004 această decizie doar în cazul lui Gerhard Sommer, considerând că fostul ofiţer a ştiut 'fără nicio îndoială' că asasinarea locuitorilor satului, cu mitraliere şi lansatoare de flăcări, nu era doar o acţiune de represalii împotriva italienilor din Rezistenţă.

În Italia, în 2005 un tribunal militar din Spezia (nord) a condamnat la închisoare pe viaţă, în contumacie, zece foşti soldaţi nazişti, printre care şi Gerhard Sommer. Sentinţa a fost confirmată de instanţele superioare, însă nu a fost pusă în aplicare niciodată, întrucât Germania nu îşi extrădează cetăţenii.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.