Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimul scandal la Timișoara!

Radu Pop
Facebook
Nicolae Robu Dominic Fritz

E unul încă în fașă, dar e de așteptat ca el să escaladeze, chiar să ia proporții uriașe.

Intenția Administrației Fritz de a transforma radical Piața Victoriei, locul cel mai emblematic al Timișoarei, cel mai iubit și cu care timișorenii se mândresc cel mai mult, așa cum se prezintă el la ora actuală, rod al creației unor arhitecți români excepționali ai ultimelor decenii ale secolului 20 și primelor decenii ale secolului 21 stârnește reacții vehemente de respingere.

Piața Victoriei este la sufletul timișorenilor nu numai prin frumusețea sa, prin maiestuozitatea sa, ci și prin faptul că aici s-a petrecut evenimentul istoric de declarare a Timișoarei drept primul oraș al României liber de comunism în 20 Decembrie 1989! Și ei nu se pot împăca cu ideea ca oameni străini de oraș, străini de spiritul orașului -Fritz și arhitecții străini pe care acesta vrea să-i aducă- să calce în picioare unul din lucrurile sfinte pentru ei!

Reamintim că Primarul Fritz, cetățean german netrăitor în Timișoara până la a deveni Primar, a fost de mai multe ori acuzat de fostul Primar Nicolae Robu că “printre țintele misiunii sale în Timișoara, la loc de frunte se află simbolurile, tradiția, valorile istorice, în primul rând locale, dar și naționale. Robu, de altfel, susține că Fritz este mai degrabă Guvernator decât Primar, pentru deținătorul funcției de Primar legea cerând obligatoriu domiciliu în localitatea respectivă, ceea ce dl Fritz nu are și nici nu poate avea până în 2024.

Contactat felefonic de noi, Robu își susține acuzele că Fritz atentează la simbolurile, tradiția și valorile istorice ale Timișoarei, la tot ce au timișorenii la suflet, exemplificând cu următoarele fapte ale Primarului Fritz:

“(1) A anulat proiectul cu finanțare europeană câștigat în 2020 de Administrația Robu pentru reabilitarea și introducerea în circuitul turistic a monumentului “Nodul Hidro”, centrală hidroelectrică dată în funcție în 1910, prima de acest gen construită pe teritoriul actual al României și una dintre primele din întreaga Europă, centrală funcțională și astăzi.

(2) A anulat proiectul cu finanțare europeană câștigat în 2020 de Administrația Robu pentru reabilitarea și introducerea în circuitul turistic a Sinagogii din Fabric, excepțională moștenire evreiască.

(3) În loc să păstreze, ajuns în postura de a finaliza el reabilitarea începută de Administrația Robu, Fântâna cu Pești din Piața Victoriei, așa cum a fost, a banalizat-o, a urâțit-o de-a dreptul, vopsind-o în culoarea oalelor de lut.

(4) A instalat în Piața Victoriei, tocmai lângă sfântul, pentru timișoreni, Palat al Operei și Teatrelor, o schelă metalică oribilă, obturând parțial vederea de pe Strada Alba Iulia spre Catedrala Mitropolitană Română, alt simbol sfânt al orașului.

(5) Vrea, acum, să schimbe Piața Victoriei, locul cel mai emblematic pentru Timișoara, superb și iubit de timișoreni așa cum e urmare a creației unor arhitecți excepționali ai României.“

“Ar mai fi și altele -spune Robu-, ca de exemplu, schimbarea culorilor alb-violet ale mijloacelor de transport public, culori de mult de suflet pentru timișoreni, în galben-negru, luate de pe drapelul național al Germaniei. Dar mă opresc aici, că m-ați prins pe plajă, la Mamaia și vreau să intru în mare, fiind foarte cald”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.