Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimul val de cumpărături în Belgia - Oamenii investesc masiv în cărţi de citit pe perioada crizei pandemice

Timp Liber Acasa.ro
librarie

Cozi infernale în supermarketuri şi ultime cumpărături de cărţi făcute "pentru a fi mai puţin proşti în perioada de izolare": belgienii se pregăteau miercuri să trăiască cel puţin 18 zile la distanţă unii de alţii pentru a limita propagarea pandemiei cauzate de noul tip de coronavirus, informează AFP, citată de Agerpres.

Începând cu ora locală 12:00 (11:00 GMT) au intrat în vigoare noile restricţii de deplasare anunţate marţi seară de prim-ministrul Belgiei, Sophie Wilmes.

Închiderea magazinelor "ne-esenţiale", acces reglementat în supermarketuri, ieşiri în oraş limitate la nevoi "indispensabile" (farmacie, alimentară, bancă, poştă, benzinărie) şi exerciţii fizice în aer liber: toate aceste măsuri vor trebui să fie respectate de belgieni până pe 5 aprilie.

Consecinţa lor: spaţiile din jurul statuii Manneken-Piss, obiectiv obligatoriu pentru turiştii aflaţi în centrul oraşului Bruxelles, erau complet goale la jumătatea zilei de miercuri, potrivit unui fotograf de la AFP.

Încă de la primele ore ale dimineţii, s-au format cozi la intrările în supermarketurile din capitala belgiană, dar şi în oraşele Huy şi Waterloo, unde mai multe sute de persoane aşteptau să intre în aceste magazine, respectând cu dificultate "distanţarea socială" recomandată de autorităţi.

Citește și: Pacienții devin imuni după ce se vindă de coronavirus, apreciază cercetătorii! Cu semnul întrebării rămân, însă, oamenii cu deficiențe imune

În faţa unei librării cunoscute din Bruxelles, un bărbat tânăr era echipat cu mănuşi albastre şi dirija spre intrarea în clădire un grup de clienţi, ultimii acceptaţi înainte ca librăria să se închidă.

"Cu ajutorul cărţilor, devenim mai puţin proşti în perioada de izolare", a declarat Philippe Van Erp, un bărbat de 64 de ani, care a venit însoţit de soţia lui pentru a-şi "alimenta" familia cu romane, benzi desenate, dar şi un volum filosofic al scriitoarei Hannah Arendt ("Nous autres refugies").

Părerea lui este împărtăşită şi de un tată italian de 40 de ani, obligat să se ocupe de copiii lui în vârstă de un an şi cinci ani în contextul în care şcolile şi-au suspendat cursurile pentru trei săptămâni, înainte de cele două săptămâni de vacanţă şcolară de Paşte.

"Bucuriile" bilingvismului

"Înainte, le citeam o poveste în fiecare seară, acum le citesc când sunt în pat şi în timpul zilei", a declarat Francesco Cardarelli. "Mi se pare că ar avea mai mult sens să lăsăm deschise mai degrabă librăriile decât saloanele de frizerie şi coafură", a adăugat el.

Premierul Sophie Wilmes a anunţat marţi seară că "librăriile" pot rămâne deschise, întrucât se clasează de facto între magazinele "esenţiale", alături de "magazine alimentare, farmacii şi magazine pentru animale".

Dar, prin prisma "bucuriilor" bilingvismului belgian, un lider al sindicatului librarilor francofoni a trimis miercuri dimineaţă un e-mail membrilor acelei organizaţii pentru a preciza că declaraţia prim-ministrului din Belgia trebuie înţeleasă în cheia unei toleranţe limitate faţă de vânzătorii de ziare.

Şefa guvernului de la Bruxelles a vorbit în olandeză despre "krantenwinkels" ("magazine de ziare") şi "nu există ambiguitate", se afirma în acelaşi e-mail, întrucât "cei mai mulţi dintre voi, care nu vindeţi presă, sunteţi obligaţi să vă închideţi librăriile la ora prânzului".

Mesajul a fost recepţionat şi la Librăria Europeană, situată în apropiere de parcul Cinquantenaire, în cartierul în care se află sediile multor instituţii ale UE. Prin intermediul unui afiş lipit pe geamul de la intrare, librăria menţionată propune vizitatorilor să comande cărţi prin e-mail, iar acestea vor fi livrate în cutiile poştale ale clienţilor.

"Dacă oamenii văd că volumul pe care vor să îl cumpere este disponibil pe site-ul nostru sau în vitrina noastră, noi vom putea să îl livrăm, am făcut dintotdeauna acest lucru", a explicat Nathalie Sebbe, directoarea departamentului de achiziţii.

Confuzia dintre "magazine de cărţi" şi "magazine de ziare" este una "istorică" în Belgia, potrivit patroanei unei alte librării, contactată prin telefon de jurnaliştii de la AFP.

În această ţară cu 11,4 milioane de locuitori, autorităţile au înregistrat până miercuri 1.486 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus şi 14 decese provocate de acesta.

Pentru a limita răspândirea epidemiei, autorităţile belgiene au recomandat companiilor să folosească la maximum sistemul de telemuncă. Orice adunare publică şi orice deplasare non-indispensabilă în străinătate au fost interzise de guvernul belgian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.