Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După Blaga, potopul!Revoltă în PNL.Abonații la DNA vs parașutații de la centru şi importaţii din USR

Inquam Photos / Octav Ganea
Vasile Blaga DNA

Demisia  lui Vasile  Blaga  din funcţiile de  conducere, la pachet  cu renunţarea la candidatură pentru un nou  mandat de senator a provocat  o cursă  contracronometru în  partid. O cursă cu  20 de octombrie ca  punct  final, când ar trebui  depuse listele cu candidaţi, eligibili si neeligibili din partea PNL.Nu degeaba foştii democrat-liberalii au cerut  garanţii şi drept de  contrasemnătură a listelor de către  propriul lor   reprezentant  după ce  s-a decis ca Alina Gorghiu să devină preşedinte unic al noului PNL. Pentru  conducerea centrală, precedentul lui Blaga este  folosit pentru a face  curăţenie pe liste  de indezirabili, sub  pretextul dosarelor  sau imaginii proaste pe care o au, ce ar afecta  succesul  mult  trâmbiţatei reforme interne  de partid.

Vezi și: Crin Antonescu face analiza internă a PNL: cum vede soluția Dacian Cioloș premier liberal

În fapt,  cei de la Bucureşti vor  să umple noile  goluri  cu oameni  paraşutaţi de la centru,  mai ales că aceştia nu ar mai avea  loc  după un desant de afacerişti şi oameni  noi ce  vor  fi aduşi dinafara  partidului, via Palatul Victoria  şi USR-ul lui Nicuşor Dan,  ne-au dezvăluit  surse  din conducerea partidului.

Deja  semnalul a fost  dat, iar  o serie de  liberali aflaţi pe locuri  eligibile, dar cu probleme în justiţie  nerezolvate,  s-au văzut siliţi să  renunţe la  visul parlamentar. Deşi   codul de etică şi statutul partidului prevăd interdicţii  la candidaturi  pentru membrii de partid care sunt trimişi  în judecată, sunt arestaţi  preventiv sau  sunt puşi sub  control judiciar,  gestul lui Blaga de retragere, după iniţierea urmăririi penale de  către procurorii DNA, a  ridicat şi mai mult ştacheta.

Rând pe rând, Mircea Abrudan de la Cluj,  Dan Marian de la Vaslui şi Alin Popoviciu din Timiş  au  anunţat că nu mai au pretenţii la locurile eligibile deţinute până atunci. În timp ce  Dan Marian a renunţat şi  şefia organizaţiei vasluiene,  Popoviciu a  primit însă un  premiu de consolare din partea liderului PNL Timiş, Nicolae Robu,  postul de secretar general al organizaţiei şi promisiunea că va  fi susţinut de filiala de pe Bega pentru un post de ministru  în cazul în care PNL va  ajunge la  guvernare, susţin sursele citate.  Şi prim-vicepreşedintele Dan Motreanu,   care figurează  cap de listă pentru deputăţie pe listele PNL Călărași, este  aşteptat să o ia pe urmele lui Blaga  şi lui Ludovic Orban  şi să-şi anunţe  singur retragerea din cursă, el fiind trimis în judecată în dosarul banilor pentru vechiul PNL, alături de George Scutaru şi Cristinel Bîgiu.

Vezi şi: Curtat de două partide, un ministru anunță: 'Nu voi candida'

În  schimb,  alţi liberali  nu se dau  plecaţi cu una cu două  de pe listele  organizaţiilor  pentru care au  primit votul majorităţii din birourile politice judeţene.  Este cazul deputatului botăşănean Cornel Şoptică. Ales cap de listă pentru Camera Deputaţilor cu 251 de voturi  din cele 473 ale liberalilor botoşăneni,  Şoptică şi soţia sa sunt  vizaţi de o anchetă penală cu privire la modul în care firmele familiei au beneficit de contracte cu Primăria Ştiubieni. Deşi Bucureştiul a  cerut deja  conducerii PNL Botoşani să-l treacă pe linie moartă,a aşa cum s-a procedat  cu un alt deputat cu probleme penale,  Verginel Gireadă,  Şoptică nu are de  gând   să renunţe la candidatura sa la parlamentare  şi ameninţă cu scandalul  în filială, pe motiv că a  fost ales statutar.

Un scandal şi mai mare se anunţă la nivelul  PNL Diaspora. Iniţial, sub  oblăduirea lui Vasile Blaga, locurile  eligibile    au  fost împărţite  între oamenii acestuia şi cei ai Alinei   Gorghiu. Astfel, actuali deputaţi liberali de Diaspora, Mircea Lubanovici şi Aurelian Mihai, au fost trecuţi pe linie moartă pentru a face  loc pe locurile eligibile pentru Viorel Badea şi  Marian Zlotea, oamenii lui Blaga,  şi pentru  Victor Ionescu, considerat  un apropiat al Alinei Gorghiu.

În prezent însă, evoluţiile curente  de la nivelul PNL Bucureşti riscă să ameninţe liniştea altor filiale.  La nivelul Capitalei, dintre   cei consideraţi  iniţial, favoriţi pentru  locurile  eligibile,  numai   Ovidiu Raetchi si Cătălin Predoiu ar  avea  locurile  asigurate.   Celorlalţi, precum Adrian Săftoiu, Mihai Voicu, Anca  Boagiu,  Eugen Nicolaescu, Costică Canacheu, Radu Carp şi Florin Alexe li s-a pus în vedere că  vor elibera lista pentru afaceriştii şi miniştrii cu care  conducerea liberală se află în negocieri pentru a-i include  în oferta de candidaţi cu care se speră să se ridice scorul partidului în Capitală.

Imediat, unii dintre ei şi-au asigurat, cu concursul conducerii centrale,  promisiunea unor locuri eligibile pe listele altor filiale.  Liderul  PNL Sector  1, Mihai Voicu, este dat ca  sigur  drept candidat la un loc eligibil de deputat  în Diaspora, iar Boagiu  ar putea  primi şi ea un loc similar pentru Senat, susţin sursele citate.  Victor Ionescu şi Marian Zlotea  ar  urma să fie trecuţi pe linie moartă, unul  din cauza unui recente scandal izbucnit pe tema comiterii unui plagiat, păcat sancţionat şi el  prin codul de integritate  al PNL,  în timp ce lui Zlotea  i  s-ar imputa mai vechiul dosar ăn care este  trimis  în prezent în judecată  pentru luare de mită.

Vezi şi: ANALIZĂ pe pașii pe care-i va face Klaus Iohannis: Cum va juca președintele în campanie

Surse  din PNL Diaspora ne-au asigurat însă că cei doi nu vor face pasul  înapoi dorit de  conducerea din Modrogan şi că se  pregătesc să lupte  cu toate instrumentele staturare împotriva  paraşutării unor oameni de la centru pe listele acestei filiale, fiind dispuşi cel mult  să renunţe la candidaturi doar în favoarea altor membri din   cadrul filialei.

Un conflict similar este pe cale să izbucnească şi la nivelul PNL Timiş. După ce  inivitaţia lor s-a izbit de refuzul lui Dacian Cioloş de a candida pentru un loc de senator pe listele filialei, liberalii  locali au venit cu o altă propunere în aceste zile: Alina Gorghiu,  noul preşedinte unic la nivel naţional,  cap de listă la Senat în Timiş!

Doar că de la Bucureşti a venit semnalul  fără echivoc: Gorghiu nu vrea  să rişte un conflict  cu  foştii democrat-liberali şi lasă locul vacantat de Blaga în curtea acestora, preferând liniştea oferită de lista PNL Argeş.  Numai că pentru  acest loc se încălzeşte,  cu şanse consistente,  actualul prim-vice PNL Bucureşti, Adriana Săftoiu, motiv suficient pentru  timişoreanul Nicolae Robu să iasă în mod  public la rampă şi să anunţe  ieri, că filiala sa nu acceptă să joace la libere impuse, cum vrea  conducerea centrală.

Între  timp, Bucureştiul  este transformat în câmp de luptă  experimental pentru noii veniţi pe care liberalii  vor să-i alinieze la  start pentru parlamentare. Toşi liderii de marcă ai partidului au fugit în teritoriu , pentru a nu-şi asocia numele de un nou eşec electoral usturător în Capitală, aşa cum s-a întîmplat la ultimele alegeri locale. Aici  vor  fi testaţi nume care au confirmat, precum cel al lui Ovidiu Raeţchi,  afaceriştii grei  cu care PNL se află  în negocieri, de nivelul lui Dragoş Anastasiu, patronul Eurolines, dar şi oamenii care  vor  veni dinspre USR, în cazul în care formaţiunea lui Nicuşor Dan nu va reuşi să adune cele 200.000 de semnături   necesare pentru a candida la parlamentare  de unii singuri. Printre ei, indirect pe această cale,  ar  urma  să  candideze  pe lista  PNL şi o parte  din  miniştrii Guvernului Cioloş, aflaţi acum în negocieri cu cei de al USR, miniştrii Dragoş Pîslaru şi Cristian Ghinea, în timp ce  pentru ministrul Sănătăţii, Vlad  Voiculescu, ar fi păstrat un loc eligibil pe listele  PNL  Iaşi, pentru orice eventualitate, ne-au mai precizat  sursele citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.