Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Umbra lui Ponta peste ALDE. Fricile lui Tăriceanu. Apel disperat către proprii parlamentari

ponta tariceanu

Un nou partid partid se lanseză. Și, odată cu el, temerile liderilor  de partide din rândurile cărora s-a desprins mica formațiune iau diverse  forme. De la minimalizare la îngrijorare și la apel către proprii parlamentari să nu cadă în mrejele promsiunilor tandemului Ponta- Constantin nu este decât un pas. Unul pe care Tăriceanu l-a făcut.

Fostul premier, Victor Ponta și-a anunțat astăzi revenirea. După ce a fost îndepărtat din PSD, Ponta s-a decis să intre în formaţiunea Pro România, a fostului vicepremier, Daniel Constantin, plecat şi el din ALDE.

Dacă pentru  liderul PSD Liviu Dragnea și pentru pesediștii mobilizați la Mamaia intențiile fostului coleg de partid au fost ignorate sau importanța anunțului său minimalizată, nu la fel stau lucrurile la ALDE.

Cu zestrea de parlamentari redusă la puțin peste  cifra de 20,  după  plecările care au urmat excluderii lui Daniel Constantin din partid, Călin Popescu Tăriceanu și-a văzut forța de  negociere și importanța în coaliție diminuată. Iar efectele nu au întârziat să apară. Vocea ALDE în interiorul mecanismelor de decizie din interiorul coaliției de guvernare s-a diminuat de la o zi la alta. Nu de puține ori conducerea ALDE a fost suprinsă și pusă în fața faptului împlinit de cei de la PSD care au preferat să anunțe luarea unor măsuri fără consultarea prealabilă a partenerilor de guvernare.

Nu întâmplător,  chiar în ziua CEX-uui PSD de la Mamaia,  unii lideri ALDE au ieșit la rampă cu declarații publice pentru a critica lipsa de comunicare și caracterul de "anexă" cu care este tratată  formațiunea lor de către partidul lui Dragnea.

Potrivit unor surse din ALDE, această situație s-ar putea agrava pe viitor. "Și Ponta și Constantin și-au păstrat relațiile bune pe care le aveau cu mulți parlamentari din ALDE și PSD. Iar  în ultima perioadă și-au itensificat eforturile  de convingere a acestora să părăsească propriie partide pentru  Pro România", susțin sursele citate.

Dacă la PSD, Dragnea nu are motive de  îngrijorare, știind  că atât   timp cât este la guvernare, el deține pâinea  și cuțitul beneficiilor care  vin această situație, la ALDE lucrurile sunt mai nuanțate.

"Nu se știe  niciodată când  vom fi nevoiți să ieșim de la guvernare. PSD ia decizii fără să ne consulte, iar noi suntem în pericol să decontăm  electoral efectul unor măsuri pe zona  financiar-fiscală.  Dacă continuăm așa în goana asta după noi  surse de  bani la buget, ALDE riscă să rămână fără votanți la viitoarele  alegeri", ne-au explicat aceleași surse temerile existente în interiorul formațiunii.

Conștient de aceste nemulțumiri, Tăriceanu încearcă să mențină lucrurile  sub  control. În  timp ce, prin interpuși ca Norica Nicolai și  Teodor Meleșcanu, a creat presiune pe Liviu Dragnea să revină la vechiul stil de colaborare în coaliție, în interiorul  partidului, liderul ALDE a profitat de  întrunirea de la Mamaia a Delegației Permanente Naționale a partidului pentru a face apel la proprii parlamentari să nu facă pasul spre  partidul creat de Ponta și Constantin și să nu se lase ispitiți de promisiunile acestora.

"Ne-a spus că  acest partid nu are nici un viitor, că nu va  intra  în viitorul Parlament și ne-a îndemnat să nu facem un astfel de pas greșit pentru viitorul nostru și al ALDE", ne-au mai dezvăluit sursele citate.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.