Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UMILINȚĂ pentru Regele Mihai: Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii, așa cum a invocat Muzeul Național de Istorie

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam sicriu coroana regele mihai

Avocatul Bogdan Grabowski, reprezentantul proprietarilor sculpturii „Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi, a explicat pentru News.ro că folosirea Coroanei de Oţel în cazul ceremoniilor funerare pentru Majestatea Sa Defunctă Mihai I nu apare ca interzisă în legea privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil la care a făcut referire joi directorul MNIR.

„Domnul Oberländer dezinformează parţial. Art. 23 lit.e din Legea 182/2000 precizează la ce fel de manifestări nu pot fi folosite bunurile clasate în Tezaur. Organizarea unei înmormântări nu este enumerată. Excepţie posibilă: doar dacă i s-ar periclita integritatea sau ar fi expusă pierderii ori furtului. Cam greu, având în vedere faptul ca ar fi fost expusă la Peleş şi la Palatul Regal, fiind păzită de jandarmi şi poliţie”, a transmis Bogdan Grabowski pentru News.ro.

Citește și: Declarație incredibilă a unui fost ministru! Ce n-au avut românii NICIODATĂ după abdicarea Regelui Mihai, până ACUM

Avocatul a continuat: „Art.34 din legea 182/2000 precizează obligaţia de a obţine nişte acorduri şi avize pentru organizarea de expoziţii sau proiecte culturale. Textul nu restrânge categoria manifestărilor la care poate participa un bun din Tezaur”.

Legea 182/2000 prevede: Art. 23. - (1) Proprietarii, titularii altor drepturi reale sau ai dreptului de administrare, precum şi deţinătorii cu orice titlu ai bunurilor culturale mobile clasate au următoarele obligaţii: e) să nu utilizeze şi să nu permită utilizarea acestor bunuri la organizarea de spectacole, parade ale modei, ca recuzită cinematografică sau teatrală, precum şi în orice alte scopuri care le-ar periclita integritatea sau le-ar expune pierderii, deteriorării ori sustragerii.

Citește și: Prins în „flagrant”! Florin Iordache văzut cu două persoane de la CCR în contextul controverselor de pe legile Justiției

Art. 34. - (1) Pentru organizarea unor expoziţii sau realizarea unor proiecte culturale instituţiile publice pot împrumuta, după caz, unor instituţii publice sau persoane juridice de drept privat din ţară, în condiţiile dreptului comun, bunuri culturale mobile clasate pe care le deţin în administrare, cu avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor şi cu aprobarea Ministerului Culturii.

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a declarat joi pentru News.ro că motivul pentru care o copie a fost aşezată pe sicriul regelui Mihai I este acela că legea nu permite folosirea originalului clasat în categoria Tezaur.

Citește și: Un producător autohton a intrat în forță în supermarketuri! Ce le vinde unor nume grele, precum Carrefour, Auchan sau Profi

„Prevederile legale, respectiv Legea 182/2000, cer ca obiectele, mai ales cele clasate în categoria Tezaur, cum este Coroana de Oţel a României, care se găseşte în colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României, pot fi folosite doar pentru două scopuri: scopul expoziţional şi de cercetare şi pentru investigaţii fizico-chimice sau de altă natură. Deci pentru orice altă utilizare, recuzită sau în alte scopuri legea este foarte clară. Nu există o asemenea posibilitate. Mai mult decât atât, patrimoniul muzeal clasat nu poate ieşi din sediul instituţiei decât printr-un aviz al Comisiilor naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor şi printr-un ordin semnat de ministrul Culturii. Şi, de asemenea, obiectul trebuie să fie asigurat. Niciuna dintre aceste condiţii nu este îndeplinită. Legea nu permite şi nici nu s-a făcut nici un demers în acest sens”, a spus directorul MNIR.

Regele Mihai I a purtat Coroana de Oţel la încoronarea sa din 6 septembrie 1940, când a fost uns Rege de către Patriarhul României, Nicodim Munteanu, în catedrala patriarhală din Bucureşti.

Citește și: Protecția Consumatorului câștigă o nouă bătălie cu băncile! Lovitură pentru instituțiile bancare

În perioada 1881-1947, Coroana de Oţel s-a regăsit în stema naţională. Din 2016, este din nou parte integrantă din stemă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.