DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Un acţionar al Tesla l-a dat în judecată pe Elon Musk, acuzându-l de încălcarea acordului din 2018 cu autorităţile de reglementare

tesla

Directorul general al Tesla, Elon Musk, a fost dat în judecată de un acţionar care îl acuză că a încălcat acordul convenit în 2018 cu Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) prin modul în care utilizează Twitter, transmite Reuters preluat de news.ro

Potrivit unei plângeri prezentate într-un tribunal din Delaware, care este îndreptată şi împotriva consiliului de administraţie al producătorului de maşini electrice, tweeturile ”necontrolate” ale lui Musk şi eşecul directorilor Tesla de a se asigura că acesta respectă acordul cu SEC au expus acţionarii la pierderi de ordinul miliardlor de dolari.

Plângerea evidenţiază mai multe postări ale lui Musk pe platforma de socializare Twitter, inclusiv evaluarea sa din 1 mai 2020 că preţul acţiunilor Tesla este ”prea mare”, ceea ce a determinat o scădere de peste 13 miliarde de dolari a valorii de piaţă a Tesla.

Reclamantul, Chase Gharrity, a declarat că acţiunile lui Musk şi inacţiunea directorilor au cauzat ”un prejudiciu financiar substanţial” şi că aceştia ar trebui să plătească daune Tesla, pentru încălcarea obligaţiilor lor fiduciare.

Procesul a fost intentat chiar dacă preţul acţiunilor Tesla a crescut de aproape cinci ori de la tweetul referitor la preţul ”prea mare” al titlurilor, scris de Musk, conferind Tesla o evaluare cu mult peste 600 de miliarde de dolari, iar SEC nu l-a acuzat public pe Musk de încălcări recente.

"Ar putea presa SEC să recurgă la un fel de recurs", a declarat Charles Elson, profesor la Universitatea din Delaware şi specialist în guvernanţă corporativă.

Tesla nu a răspuns imediat, vineri, la solicitările de comentarii.

Avocaţii lui Gharrity, avocaţii lui Musk în acordul cu SEC şi SEC nu au răspuns imediat la cereri similare.

Acordul cu SEC a avut loc în urma unui tweet al lui Musk din august 2018, potrivit căruia el avea ”finanţare asigurată” pentru a retrage Tesla de la bursă, într-o tranzacţie de 72 miliarde de dolari.

În realitate, Musk nu avea nici pe de parte asigurată această finanţare. Musk şi Tesla au plătit fiecare câte 20 de milioane de dolari sub formă de amenzi civile, iar avocaţii Tesla au fost de acord să verifice în avans unele dintre tweet-urile lui Musk. Acordul a fost modificat ulterior pentru a clarifica când au fost necesare pre-aprobări, în urma unui tweet neverificat al lui Musk despre previziunile privind producţis de vehicule a Tesla.

În aprilie anul trecut, un judecător federal din San Francisco a declarat că Tesla şi Musk trebuie să se confrunte cu un proces în care sunt acuzaţi că tweet-ul lui Musk referitor la retragerea de la bursă a companiei a înşelat acţionarii. Acest caz este încă în aşteptare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.