Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un activist arab pro-democrație care trăiște în Norvegia a fos mutat într-o locație sigură de teama unui atentat saudit

Mohammed bin Salman

Un proeminent activist arab pro-democraţie care trăieşte în azil politic în Norvegia a declarat că a fost mutat temporar luna trecută de către poliţia norvegiană într-o locaţie sigură, după ce aceasta a primit o informaţie cu privire la o posibilă ameninţare din partea Arabiei Saudite la adresa lui, informează miercuri Reuters potrivit Agerpres.

Iyad el-Baghdadi este scriitor şi activist palestinian în domeniul drepturilor omului, care a dobândit notorietate în timpul revoltelor arabe din 2011 şi după ce a scris critic despre prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman. El locuieşte la Oslo din 2015.

În 25 aprilie, serviciile de securitate norvegiene l-au mutat pentru o perioadă de timp la o locaţie sigură, din cauza unei ameninţări la adresa lui, a spus Baghdadi pentru Radioteleviziunea publică norvegiană NRK.

"Ei mi-au cerut să vin cu ei. Mi-au spus că au pregătit un loc sigur. Ei au primit o informaţie de la o agenţie de securitate parteneră, care le-a spus că sunt ţinta unei ameninţări", a relatat Baghahdi marţi seara la NRK. "Îmi este foarte clar că este vorba de o ameninţare saudită (...) Ne-am gândit la 6-7 motive pentru care ei m-au luat în vizor", a adăugat el, fără a dezvălui aceste motive.

Nici Ambasada Arabiei Saudite de la Oslo, nici guvernul saudit nu au dorit să facă vreun comentariu pe marginea acestor acuzaţii.

Potrivit NRK şi cotidianului britanic The Guardian, Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a SUA a fost cea care a alertat Norvegia în legătură cu o posibilă ameninţare la adresa lui Baghdadi.

Arabia Saudită este ţinută tot mai mult sub observaţie în ceea ce priveşte situaţia drepturilor omului după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi anul trecut, în incinta consulatului Arabiei Saudite de la Istanbul, şi plasarea în detenţie a mai mult de zece femei activiste în domeniul drepturilor omului.

Mai mulţi parlamentari americani din ambele tabere au îndemnat Casa Albă să-şi sporească presiunea la adresa Arabiei Saudite după ce Khashoggi, un jurnalist critic la adresa prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, a fost ucis de agenţi saudiţi, într-o acţiune considerată de mulţi ca fiind menită să înăbuşe orice formă de disidenţă.

Un raport al CIA l-a acuzat pe prinţul moştenitor saudit că a ordonat această crimă, însă oficialii saudiţi neagă acuzaţiile.

Într-un interviu acordat apoi postului Al Jazeera, Baghdadi a declarat că o bună parte din munca lui din ultimii doi ani s-a axat pe situaţia privind drepturile omului din Arabia Saudită, în special după uciderea lui Khashoggi. El a spus că autorităţile norvegiene i-au promis că-i vor asigura, împreună cu poliţia, protecţie la Oslo, dar i-au cerut să nu călătorească

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.