Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un adversar al Kremlinului atribuie partizanilor ruşi atentatul împotriva Dariei Dughina: 'Este opera Armatei Naţionale Republicane'

notizieaudaci.it
Daria Dughina

Fostul deputat în Duma de Stat (camera inferioară rusă) din partea Rusiei Juste, Ilia Ponomariov, în prezent adversar al Kremlinului, care din 2014 trăieşte în Ucraina, a atribuit atentatul împotriva Dariei Dughina, fiica liderului mişcării neoeuroasianiste Aleksandr Dughin, considerat şi ideologul conceptului privind lumea rusă (russki mir), Armatei Naţionale Republicane (NRA), creată de partizani ruşi, potrivit EFE şi Ukrainska Pravda, scrie AGERPRES.

'Această acţiune, la fel ca multe alte acţiuni de gherilă desfăşurate pe teritoriul Rusiei în ultimele luni, este opera Armatei Naţionale Republicane', afirmă Ponomariov într-un videoclip postat pe YouTube.

'Ca rezultat, a murit Daria Dughina, fiica de 30 de ani a lui Aleksandr. Ea i-a fost un aliat fidel', mai spune el, în opinia căruia, astfel 's-a făcut dreptate'.

'Dumnezeu l-a lăsat pe Dughin în viaţă, dar i-a pregătit o pedeapsă mai teribilă', afirmă Ponomariov, singurul deputat din Duma de Stat care a votat împotriva anexării Crimeii în 2014.

Fostul deputat rus, care susţine că se află în contact cu partizanii din NRA (din aprilie 2022) şi a fost autorizat de aceştia să le citească manifestul, a adăugat că armata este formată din 'activişti, soldaţi şi politicieni' care se opun ofensivei ruse în Ucraina.

'Obiectivul nostru este de a opri distrugerea Rusiei şi a vecinilor săi', se spune în textul citit de Ponomariov (47 de ani), care a părăsit Rusia după anexarea Crimeii în 2014.

'Îl declarăm pe preşedintele (Vladimir) Putin uzurpator al puterii şi criminal de război, care a modificat Constituţia, a declanşat un război fratricid între popoare slave şi a trimis soldaţi ruşi la moarte sigură şi fără sens', se afirmă în manifestul NRA, citat de Ukrainska Pravda, făcându-se aluzie la alte atacuri în lunile următoare, inclusiv împotriva membrilor guvernului rus şi a forţelor de securitate.

'... Îl vom detrona pe Putin şi-l vom distruge! ... Îi declarăm pe oficialii guvernului Federaţiei Ruse şi ai administraţiilor regionale complici ai uzurpatorului - pe cei care nu vor renunţa la putere îi vom înlătura noi', potrivit aceluiaşi text al NRA, care îi declară duşmani pe toţi angajaţii tuturor structurilor de forţă din Rusia şi oligarhii care fac afaceri cu Kremlinul.

Dughina a decedat sâmbătă seara când o bombă a explodat sub maşina pe care o conducea, un Land Cruiser Prado, pe o autostradă din afara Moscovei, în timp ce se întorcea de la un festival la care fusese împreună cu tatăl său.

Ucraina a negat orice implicare în acest asasinat prin vocea consilierului prezidenţial Mihailo Podoliak, în timp ce una dintre principalele propagandiste ale Kremlinului, Margarita Simonian, care a atribuit Ucrainei atacul, a cerut să fie aplicate lovituri asupra 'centrelor de decizii' din Kiev.

Potrivit lui Podoliak, această crimă relevă lupta pentru putere şi influenţă între diferite grupări din Rusia.

Aleksandr Dughin este cunoscut ca filosof şi publicist conservator, unul dintre propagandiştii ideologiei 'lumii ruse' şi ai neoeurasianismului, concepte care proclamă dominaţia Rusiei asupra vecinilor săi, opunerea acesteia SUA şi NATO şi extinderea influenţei Rusiei pe teritoriul continentului eurasiatic. De ani de zile, Dughin a îndemnat Moscova să se afirme mai agresiv pe scena mondială.

Din 2014, Dughin se află pe lista de sancţiuni a UE, iar din 2015 pe listele de sancţiuni ale SUA şi Canada pentru presupusa implicare în anexarea Crimeii de către Rusia. La fel şi fiica sa care îi împărtăşea opiniile era inclusă pe listele cu sancţiuni occidentale.

Anchetatorii ruşi consideră că bomba de sub maşina Dariei Dughina a fost detonată prin activare de la distanţă, potrivit TASS.

Conform uneia dintre versiuni, atacul îl viza de fapt pe Aleksandr Dughin, care în ultimul moment a urcat în maşina omului de afaceri Konstantin Malofeev, considerat unul dintre finanţatorii 'russki mir', conform portalului rusesc Zona media.

Dughin nu era nici pe departe atât de apropiat de Kremlin precum se acreditează în unele media străine, a declarat duminică publicista rusă Iulia Latînina, evocând că, cu câteva zile înainte de acest atentat, Aleksandr Dughin îl criticase într-o postare pe o reţea de socializare pe Vladimir Putin că nu este suficient de dur în ceea ce priveşte campania în Ucraina. Evocând o declaraţie a preşedintelui rus de la sfârşitul lunii iulie, potrivit căruia Rusia nu a început încă 'lucrurile serioase' în Ucraina, Dughin îl îndemna să înceapă în sfârşit aceste lucruri şi să atace în forţă.

De altfel, Dughin se situează mai degrabă pe aceleaşi poziţii ca Igor Ghirkin (Strelkov), colonel în rezervă FSB şi fost comandant al forţelor proruse în Donbas. Acesta din urmă i-a cerut lui Putin să declare mobilizare generală în Rusia, exprimând critici faţă de modul în care se derulează campania rusă în Ucraina, conform portalului media citat.

Potrivit Iuliei Latînina, prin asasinarea fiicei lui Dughin, grupările de siloviki (oameni cu putere care provin din forţele de securitate sau din armată - n.r.) din anturajul lui Putin ar fi început să cureţe zona ocupată de radicalii naţionalişti, în condiţiile în care armata rusă nu înregistrează succese deosebite în războiul din Ucraina, ceea ce afectează popularitatea liderului rus, potrivit Ukrainska pravda.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.