Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un alt stat rupe relațiile cu Iranul

rachete iran

Un alt stat rupe relațiile cu Iranul. Ministerul iordanian al Afacerilor Externe a informat miercuri că l-a convocat pe ambasadorul Iranului pentru a protesta împotriva atacurilor care au vizat reprezentanţele diplomatice saudite din Republica islamică, în timp ce Djibouti a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu Teheranul.

Autorităţile iordaniene şi-au exprimat "condamnarea fermă" şi "refuzul categoric al atacurilor şi abuzurilor împotriva reprezentanţelor diplomatice", a precizat un purtător de cuvânt al MAE iordanian citat de agenţia oficială Petra. Acestea au considerat "inacceptabile şi deplorabile" atacurile împotriva ambasadei şi a unui consulat saudite din Iran. Criza între Teheran şi Riad a izbucnit după executarea, sâmbătă, în regatul saudit, a unui cleric şiit, Nimr al-Nimr, condamnat pentru "terorism". Uciderea sa a provocat demonstraţii, iar reprezentanţele diplomatice saudite din Iran au fost atacate.

Citește și: Raed Arafat are parte de noi probleme: Acuzaţii grave la adresa secretarului de stat

Iordania a respins şi "recentele declaraţii ale responsabililor iranieni" pe care le percep ca pe o "ingerinţă în afacerile interne ale Arabiei Saudite" şi a insistat asupra "necesităţii de a respecta deciziile instituţiilor judiciare saudite", potrivit purtătorului de cuvânt. Iordania şi Arabia Saudită vecină au relaţii politice, economice şi militare strânse, iar Ammanul face parte din coaliţia condusă de Arabia Saudită împotriva rebelilor şiiţi susţinuţi de Iran în Yemen. La rândul său, ministrul de externe din Djibouti, Mahamoud Ali Youssouf, "a rupt relaţiile diplomatice cu Iranul", a anunţat guvernul din Djibouti într-un comunicat.

Citeşte şi: Scandal cu unul dintre miniştrii lui Cioloş: 'Acuzaţiile nu sunt întemeiate'

Mică ţară din Cornul Africii situată la intrarea în Marea Roşie şi în Golful Aden, Djibouti dispune de o poziţie strategică în regiune între continentul african şi peninsula arabică. Djibouti se alătură astfel Bahreinului şi Sudanului, care au decis ruperea relaţiilor cu Iranul după ce Riadul a luat această măsură duminică. Emiratele Arabe Unite au decis să reducă nivelul relaţiilor diplomatice cu Teheranul, în timp ce Kuweitul şi-a rechemat ambasadorul în Iran, spun cei de la Agerpres.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, atacat din toate părţile: 'V-am votat, dar ne-aţi pierdut'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.