Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un an de la apariția unui eveniment: Tronos Junior, proiect unic lansat în anul dedicat psalților români, e în sărbătoare

basilica.ro
cruce biserica manastire

Duminică s-a împlinit un an de la constituirea Grupului psaltic Tronos Junior, o inițiativă a Arhid. Mihail Bucă, Protopsaltul Catedralei Patriarhale.

Scopul înfiinţării grupului a fost de a pregăti stranele bisericilor din Patriarhia Română psalţi evlavioși și rugători și de a îmbogăți continuu cântarea psaltică românească, spre folosul duhovnicesc al credincioșilor, scrie basilica.ro.

Prima repetiție a copiilor care și-au dorit să învețe muzica psaltică în cadrul Tronos Junior a avut loc în 14 ianuarie 2023, la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – Foișorul Mavrocordaților din Capitală.

În prezent, grupul numără peste 100 de „psalți juniori” cu vârste începând de la opt ani. Copiii repetă și concertează sub coordonarea teologului Ioan Balaban, care a studiat muzica psaltică în Sf. Munte Athos.

„După prima selecție pe care am avut-o în ianuarie, am început lecțiile cu 130 de copii împărțiți în grupe de câte 20 făcând câte o oră pe săptămâna”, a explicat Ioan Balaban.

„Ne propunem să parcurgem gramatica muzicii psaltice într-un mod cât mai practic și de folos pentru strană, după aceea urmând o etapă de exercițiu pe cărțile de slujbă premergătoare prezenței active la strană.”, a mai precizat Balaban.

În Anul comemorativ al psalților, Tronos Junior a susținut numeroase concerte, inclusiv pe scene consacrate – din Biserică și de pe scena culturală a Bucureștilor: la Sala Palatului, la Sala Radio și la Palatul Patriarhiei, de Crăciun. Cei care vor să își înscrie copilul în Grupul Tronos junior pot apela numărul 0735.513.153.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.