Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Invazia Rusiei în Ucraina: cum a fost marcat evenimentul în lume

cnews.fr
Turnul Eiffel

Turnul Eiffel din Paris a fost luminat în culorile albastru și galben, iar la Londra, oameni purtând pe umeri drapelul ucrainean au luat parte la o ceremonie comemorativă, în contextul în care lumea marchează un an de război între Rusia şi Ucraina, scrie Rador.

La 24 februarie 2022, Rusia a lansat o invazie terestră, aeriană şi maritimă în Ucraina - cel mai mare atac al unui stat împotriva altuia, în Europa, de la Al Doilea Război Mondial. Rusia şi-a intitulat acţiunea "operațiune militară specială", în timp ce Ucraina și Occidentul au numit atacul o acaparare de teritoriu neprovocată. "Va exista o viață după acest război, pentru că Ucraina va câștiga", a declarat primarul Parisului, Anne Hidalgo, într-un discurs susţinut înainte ca Turnul Eiffel să fie iluminat pentru a demonstra solidaritatea cu Ucraina. "Cred că nimeni nu va rămâne fără această dorință aprigă - de libertate, pentru Europa, pentru democrație - pe care ucrainenii o arată." La Bruxelles, clădirile Uniunii Europene, inclusiv cele ale Parlamentului European și ale Comisiei, au fost luminate în mod similar în culorile drapelului ucrainean.

La Londra, oamenii adunaţi în Piaţa Trafalgar, la o ceremonie comemorativă pentru a marca un an de la invazie, s-au îmbrăcat în steaguri ucrainene și au afişat bannere - inclusiv unul cu mesajul "Puneţi-l pe Putin în coşul de gunoi", referindu-se la președintele rus, Vladimir Putin. "Mâine este marcată invazia la scară largă a Rusiei în țara mea, de aceea m-am gândit că nu pot rămâne acasă", a spus Olena Iliuk, o ucraineană de 18 ani, prezentă la ceremonie.

Ucraina a înregistrat un succes la sfârșitul anului 2022, în contraofensive lansate cu scopul de a recupera o mare parte din teritoriul pe care l-a pierdut la început, însă războiul a devenit acum unul de uzură, iar ambele părţi suferă pierderi tot mai mari. Un an mai târziu, Rusia controlează în jur de o cincime din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.