Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un apropiat al atacatorului sângeros de la Strasbourg a fost prezentat în justiție pentru a fi inculpat

Toronto Star
Strasbourg Craciun

Un apropiat al lui Chérif Chekatt, autorul atentatului de la Strasbourg, urma să fie prezentat în faţa unui judecător de instrucţie, la Paris, în vederea inculpării acestuia, a anunţat luni Parchetul parisului, care a solicitat ca bărbatul să fie plasat în detenţie provizorie, relatează AFP, potrivit News.ro.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, acest bărbat, în vârstă de 38 de ani, arestat joi, este suspectat că a jucat un rol în furnizarea revolverului utilizat de Chérif Chekatt în atentatul de la 11 decembrie, soldat cu cinci morţi şi 11 răniţi.

Parchetul Parisului a deschis luni o procedură judiciară cu privire la ”asasinate şi tentative de asasinat în legătură cu o întreprindere teroristă”, ”asoeciere de răufăcători terorişti criminală” şi ”achiziţionare, deţinere şi cedare de arme de categoria A sau B de către cel puţin două persoane în legătură cu o întreprindere teroristă”.

Citește și: Acuzat de nepotism, un ginere al preşedintelui iranian a demisionat din postul pe care îl deţinea, la doar două zile după numirea sa de către guvern

Alte şase persoane, plasate în arest preventiv după atentatul de marţi seara - între care şi părinţii atacatorului în vârstă de 29 de ani şi doi dintre fraţii săi - au fost eliberate în weekend, ”în absenţa unor elemente incriminante”.

Chérif Chekatt, un delincvent pe numele căruia exista o fişă S de radicalizare islamistă, a pătruns marţi seara în centrul istoric al Strasbourgului înarmat cu un pistol şi un cuţit şi a atacat trecători în mai multe locuri, după care a reuşit să fugă. După aproximativ 48 de ore de căutări, el a fost ucis de poliţişti, joi seara, pe o stardă, în cartierul Neudorf, la sud de centrul oraşului.

O a cincea victimă a atentatului de la Strasbourg a decedat duminică seara, au anunţat autorităţile locale, în timp ce la o ceremonie emoţionantă în memoria victimelor au participat 1.000 de persoane.

Parchetul Parisului a confirmat dumincă seara decesul acestei victime de naţionalitate poloneză.

Dintre cei 11 răniţi în atentat, unii se află în continuare în stare gravă.

”Fratele meu, Barto Pedro Orent-Niedzielski, tocmai ne-a părăsit. El vă mulţumeşte pentru dragostea şi forţa pe care i le-aţi dat”, a scris pe Facebook fratele acestui bărbat din Strasbourg, în vârstă de 36 de ani, originar din Katowice, în Polonia.

Supranumit "Bartek", acest locuitor al Strasbourgului de 20 de ani, visa ”să deschidă o cafenea lingvistică la Strasbourg”, a declarat duminică pentru AFP un prieten apropiat al acestui pasionat faţă de limbă şi de alte culturi.

El era însărcinat cu animaţia în cadrul Festivalului European de Benzi Desenate şi acoperea ca jurnalist sesiunile plenare al Parlamentului European (PE) la Strasbourg. ”Să se odihnească în pace”, a reacţionat pe Twitter preşedintele PE, italianul Antonio Tajani.

Barto Pedro Orent-Niedzielski a fost rănit în timp ce era însoţit de prietenul său jurnalist, italianul Antonio Megalizzi, în vârstă de 28 de ani, care a decedat vineri.

Peste 1.000 de persoane s-au adunat duminică, la Strasbourg, pentru a aduce un ultim omagiu victimelor atentatului. ”Am vrut să fim aici pentru a arăta că nu suntem la pământ şi că trăim în continuare, chiar dacă este greu şi apăsător”, a declarat pentru AFP un locuitor al oraşului, Jonathan, în vârstă de 25 de ani.

O ceremonie de aproximativ o oră, organizată de mai multe asociaţii de apărarea drepturilor omului şi cu aprobarea autorităţilor, a împletit cântece, muzică şi lecturarea unor texte, după care a avut loc un ”minut de zgomot”. Aplauze şi strigăte au înlocuit tradiţionalul moment de reculegere, ”pentru a ne arăta hotărârea”, a declarat o organizatoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.