Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un artist din Iran a fost arestat din cauza unei piese muzicale care critică obligativitatea purtării hijabului

nytimes.com
hijab

Mehdi Yarrahi, un cântăreţ pop din Iran, a fost arestat luni după ce a lansat un cântec care denunţă obligativitatea de purtare a voalului islamic, la aproape un an de la începutul mişcării protestatare ce a fost declanşată în această ţară după moartea tinerei Mahsa Amini, a anunţat presa oficială iraniană, citată de AFP.

"După difuzarea unui cântec ilegal de către Mehdi Yarrahi şi după depunerea unei plângeri, acesta din urmă a fost arestat din ordinul procurorului general din Teheran", a anunţat organul de presă al justiţiei iraniene, Mizan Online, conform agerpres.

Duminică, această agenţie a anunţat că o acţiune în justiţie a fost angajată din cauza difuzării piesei "Rousarito" ("Eşarfa ta" în persană), "un cântec ilegal care contestă moravurile şi obiceiurile societăţii musulmane".

Cântăreţul de 41 de ani, care locuieşte în Teheran, a lansat vineri acel single şi un videoclip de trei minute în favoarea "voalului facultativ", dedicând noul cântec "curajoaselor femei iraniene" care au participat la mişcarea de proteste.

"Eu sunt coşmarul acestui judecător, să nu plângeţi", a reacţionat artistul într-un mesaj pe Instagram după anunţul despre demararea unei acţiuni în justiţie.

După Revoluţia Islamică din 1979, purtarea voalului este obligatorie pentru toate femeile în Iran, care trebuie să îşi acopere părul în spaţiile publice. Cu toate acestea, tot mai multe femei au apărut cu capul neacoperit în marile oraşe din această ţară începând de anul trecut.

Născut în provincia Khuzestan, cu populaţie majoritar arabă şi aflată în sud-vestul Iranului, Mehdi Yarrachi susţine cu regularitate pe contul său de Instagram protestele declanşate în septembrie 2022 după moartea tinerei Mahsa Amini, o femeie care a decedat după ce a fost arestată de Poliţia moravurilor, care îi reproşa că nu a respectat purtarea obligatorie a voalului islamic.

Cântecul său "Soroode Zan" ("Imnul femeii" în persană), lansat la începutul lunii octombrie 2022, a devenit imnul protestatarilor, fiind preluat mai ales de studenţii din universităţile iraniene.

Sute de persoane, inclusiv zeci de membri ai forţelor de ordine iraniene, au fost ucise în timpul protestelor din toamna anului trecut. Mii de manifestanţi au fost de asemenea arestaţi, fiind acuzaţi că au participat la "revolte" incitate de ţările occidentale.

În 2018, Mehdi Yarrahi a primit premiul pentru cel mai bun cântăreţ pop la Festivalul Fajr, cel mai important eveniment muzical din ţară, organizat de guvern.

Artistul le-a criticat de mai multe ori pe autorităţile iraniene în concertele sale, mai ales pentru discriminările faţă de locuitorii din provincia Khuzestan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.