Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un bărbat din Constanța aduce noi acuzații Spitalului Județean, după ce tatăl său a murit

zuonline.ch
spital semn indicator

Un bărbat din Constanța aduce noi acuzații Spitalului Județean din Constanța după ce tatăl său a murit. Acesta povestește că bărbatul, care a ajuns la urgențe, a fost ținut trei ore îniante să fie consultat, deși avea dureri puternice în piept și abia respira, potrivit Mediafax.

Bărbatul, tot în vârstă de 70 de ani, a murit de pneumonie, la scurt timp după ce familia a primit asigurări că starea lui este bună, acuză băiatul său.

Mihai Ochiuleț, un tânăr de 38 de ani din Constanța, a povestit cum, în 26 septembrie 2019 a ajuns la Spitalul Județean Constanța, chemat fiind de tatăl său care aștepta pe o targă, de trei ore, să fie consultat.

„Tatăl meu a sunat la 112 la ora 17.00. Abia respira, avea dureri puternice în piept și în membrele inferioare. Până am ajuns și eu la spital, în jurul orelor 20.15, tatăl meu a fost lăsat pe targă, în afara secției UPU, fără a fi consultat și investigat din punct de vedere medical, cu toate că starea de sănătate i se agrava. În această perioadă, i s-a întocmit doar Fișa UPU și a fost trecut pe cod verde, adică o urgență moderată. Tata mi-a spus că a încercat, în mod repetat, să transmită personalului medical că se simte din ce în ce mai rău, dar toți i-au zis să aștepte că o să fie chemat. M-am dus în biroul medicilor și le-am spus că au trecut 3 ore de când tata a fost adus cu echipajul medical de urgență, dar nu l-a consultat nimeni, iar situația medicală se agravează, în condițiile în care protocolul de urgență stabilește că, dacă are cod verde, unui pacient trebuie să îi fie făcute investigații medicale în maximum o oră”, a declarat Mihai Ochiuleț, fiul bărbatului.

Tânărul a devenit irascibil și a cerut insistent ca protocolul de urgență să fie respectat, drept pentru care, 15 minute mai târziu, tatăl său a fost mutat în salonul de consultații fără însă a-i fi făcute analizele. Abia la alte insistențe, omul a fost preluat și investigat medical, după care doctorul i-a spus că trebuie să aștepte pentru că nu este o urgență medicală. Aproape de miezul nopții, bărbatul i-a cerut fiului să îl ducă acasă pentru că nu mai suporta durerile și nici nu primea medicație pentru ameliorarea stărilor, susține Mihai Ochiuleț.

Citește și: O autospecială de poliţie a fost avariată în timp ce se deplasa la o tentativă de suicid

„În jurul orei 20.30 m-a sunat tatăl meu pentru a-mi comunica că doctorul aflat în serviciul de tură la UPU a afirmat '. A fost dus în sala de tratamente, unde a fost pus să aștepte. Pe la 23.00 m-a apelat iar să îmi comunice că nu mai poate rezista, că nimeni nu îl bagă în seamă, iar când întreabă de un eventual consult, i se răspunde că mai are de așteptat pentru că nu este considerat o urgență. După aproximativ 15 minute, m-a sunat din nou, rugându-mă să mă duc să-l preiau pentru că nu mai suportă durerile, dar și faptul că nimeni din spital nu îl consultă. Jumătate de oră mai târziu l-am găsit așteptând la radiografie, având temperatură, respirând cu dificultate și acuzând dureri în piept, spate și la piciorul drept. Doctorul ne-a spus că trebuie să mai așteptăm în jur de o oră, deși tata se simțea tot mai rău. Ne-a spus că trebuia să mergem la medicul de familie, nu să venim la ei, la Urgență. Am plecat acasă cu tata pe la miezul nopții, dar starea lui era proastă, tremura, i s-a accentuat febra, avea dureri puternice în spate, piept și picioare”, a mai povestit Mihai Ochiuleț.

A doua zi, bărbatul a continuat să se simtă foarte rău, dar a evitat să mai meargă la Spitalul Județean. N-a rezistat mult și în 28 septembrie, la 6.30 dimineața, și-a sunat fiul împreună cu care au mers la alt spital din Constanța, cel Militar. Medicii l-au preluat rapid și i-au spus că analizele sunt foarte proaste și e nevoie urgentă de intervenția medicilor de la Spitalul Județean, așa că au sunat la 112 pentru ca bărbatul să fie transportat acolo.

Ajunși la Spitalul Județean, medicii i-au spus băiatului că tatăl său nu are nimic grav și să fie liniștit pentru că totul este în regulă, susține acesta.

„Spre seară, în jurul orelor 22.00, din cauza înrăutățirii stării tatălui meu, căruia îi apăruseră eczeme roșii pe tot corpul, inclusiv pe față, sora mea l-a întrebat pe doctor ce se întâmplă cu tata, iar acesta i-a răspuns același lucru, că . Am avut încredere în medic și am plecat acasă”, a mai spus Mihai Ochiuleț.

Când s-au întors a doua zi, cei doi tineri au aflat că tatăl lor intrase în comă și fusese mutat la Terapie Intensivă. Mihai Ochiuleț susține că toți au refuzat să îi dea detalii despre starea tatălui său și i-au spus să revină la 13.30 când începe programul de vizită.

Cei doi frați au plecat și, la întoarcere, au aflat că tatăl lor murise la scurt timp după ce tânărul și sora lui au fost trimiși acasă.

„La ora 11.00 am venit să-l văd pe tatăl meu, la Terapie Intensivă, dar doctorița de gardă a refuzat să-mi furnizeze orice fel de informații, precizându-mi să revin în timpul programului de vizită, începând cu ora 13.30. M-am conformat și la ora 13.30, am revenit cu sora mea pentru a-l vizita pe tatăl nostru, ocazie cu care doctorița de gardă ne-a comunicat că tatăl nostru decedase în jurul orei 12.00, pe fondul complicațiilor la plămâni, inimă, ficat și rinichi, coroborat cu dependența de insulină. S-a încercat resuscitarea, dar fără șanse de reușită. Ulterior am aflat, în urma autopsiei, că tatăl meu a decedat, de fapt, în urma insuficienței cardiorespiratorii acute cauzată de o pneumonie netratată în timp util”, a mai spus Mihai Ochiuleț.

Fiul a depus plângere la Direcția Sanitar Publică din Constanța, care a recunoscut că a fost încălcat protocolul de urgență, pentru că bărbatul a așteptat trei ore până la primul consult, deși durata maximă prevăzută în protocol era de 60 de minute. Colegiul Medicilor nu i-a răspuns fiului victimei nici la mai bine de 4 luni de la moartea tatălui său.

„Prin urmare, se constată faptul că, în data de 26.09.2019, în cazul pacientului Ochiuleț Ștefan nu s-a respectat protocolul national de triaj al pacienților din structurile de primiri urgențe, așa cum este prevăzut pentru , acest fapt datorându-se numărului mare de prezentări, de cod galben și cod roșu din ziua respectivă, iar personalul medical din UPU a luat măsura ocupării și ultimului pat liber, prevăzută de OMS 4432019, în cazul situațiilor în care sunt mai mulți pacienți de Nivel II – Critic (cod galben)”, se arată în răspunsul transmis de DSP Constanța familiei.

Mihai Ochiuleț a precizat că nu va renunța la demersurile pornite în fața instituțiilor statului, cum ar fi Colegiul Medicilor și Direcția de Sănătate Publică, ba dimpotrivă, se va adresa inclusiv Curții Europene a Drepturilor Omului în cazul în care acțiunile sale nu își vor găsi finalitate în România.

Până la publicarea articolului, Spitalul Județean Constanța nu a oferit un punct de vedere.

O femeie de 70 de ani, din Constanța, a murit, la începutul lunii februarie, după ce a fost lăsată să aștepte 16 ore pe un scaun, pe holul Urgenței de la Spitalul Județean. Familia bătrânei a depus plângere la Poliție și a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Medicii au spus că femeie a fost consultată de mai multe ori și era stabilă. Computerul tomograf însă a fost făcut la 7 ore de când s-a cerut, pentru că erau foarte multe urgențe grave la spital.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.