Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un bust al lui Octavian Goga va fi inaugurat în Copou, pentru a marca 140 de ani de la naşterea poetului

Wikipedia
octavian goga

Bustul lui Octavian Goga va fi inaugurat joi în Copou, pentru a marca astfel 140 de ani de la naşterea marelui poet, evenimentul urmând să se desfăşoare într-un cadru foarte restrâns, din cauza restricţiilor impuse în timpul pandemiei de COVID-19.

Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de Ateneul Naţional din Iaşi, bustul va fi amplasat pe Dealul Copoului, la intersecţia dintre bulevardul Carol I şi str. Gheorghe Asachi. Este primul monument de for public din municipiul Iaşi dedicat lui Octavian Goga, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Vasile Dîncu: ‘AUR nu are o asemenea forță să scoată atâția oameni în stradă. PSD nu va câștiga din aceste mișcări’

"Bustul lui Octavian Goga, realizat în anul 1991 de sculptorul transilvănean Victor Cristea la Sighişoara, a fost achiziţionat de Ateneul Naţional din Iaşi anul acesta şi recondiţionat de artistul plastic Ciprian Stratulat. Totodată, va fi dezvelită şi o placă informativă la casa în care a locuit Octavian Goga în perioada Primului Război Mondial, ce se află în str. Gheorghe Asachi nr. 9. Din cauza restricţiilor ce privesc manifestările publice, ceremonia va avea un caracter restrâns, doar în prezenţa primarului Mihai Chirica şi a managerului Ateneului Naţional din Iaşi, Andrei Apreotesei; celelalte instituţii publice administrative, culturale sau educaţionale invitate şi doritoare vor participa la eveniment doar prin trimiterea de coroane sau jerbe de flori", se menţionează în comunicat.

Octavian Goga s-a născut la 1 aprilie 1881, în satul Răşinari, Sibiu şi a fost poet, politician, ministrul internelor, ministrul culturii, prim-ministru al României şi vicepreşedinte al Academiei Române. Statui sau busturi ale acestuia se mai găsesc în Cluj-Napoca, Alba Iulia, Sibiu, Sighet, Răşinari şi Ciucea iar unităţi de învăţământ ce îi poartă numele se află în Bucureşti, Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Satu Mare, Baia Mare, Sighişoara şi Miercurea Ciuc.

Tot în cadrul acestor manifestări, de la ora 13,00, la Ateneul Naţional din Iaşi va avea loc vernisajul expoziţiei "Octavian Goga, 140 de ani de la naşterea poetului nemuririi noastre".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.