Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un candidat PPMT din Harghita, amendat de poliţie pentru arborarea ilegală a steagului secuiesc

politie

Candidatul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) la primăria Miercurea Ciuc, Toke Ervin, a fost amendat vineri după-amiaza de Poliţie, întrucât a încercat să arboreze steagul secuiesc pe un catarg în centrul oraşului.

 

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a declarat pentru Agerpres că autorizaţia de construire a catargului era atacată în contencios administrativ de Instituţia Prefectului, drept pentru care aceasta nu putea fi valabilă până la soluţionarea cauzei.

 

Gheorghe Filip a precizat că i s-a spus lui Toke Ervin că fie aşteaptă să se încheie acţiunea în instanţă, fie va fi sancţionat cu amendă de la 5000-10.000 lei şi i se va confisca steagul. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ, Toke Ervin şi-a asumat faptul că va continua acţiunea, chiar riscând pedeapsa şi a spus că 'va face ce vrea'.

 

În cursul după-amiezii, în prezenţa câtorva zeci de persoane, s-a încercat ridicarea pe catargul respectiv a steagului secuiesc, moment în care o patrulă a poliţiei a coborât steagul, l-a dat jos de pe catarg, în huiduielile celor prezenţi şi l-a confiscat. De asemenea, Toke Ervin a fost condus la sediul Poliţiei şi a fost amendat, cuantumul sancţiunii urmând să îi fie comunicat ulterior.

 

Acesta a declarat pentru AGERPRES că nu a făcut nimic ilegal şi susţine că, potrivit legii, autorizaţia de construcţie emisă de primărie este valabilă până la pronunţarea instanţei şi nu se suspendă aşa cum au susţinut poliţiştii. Toke a mai adăugat că va ataca în instanţă amenda aplicată de poliţişti.

 

El a precizat că ar fi trebuit să aibă loc şi o manifestare în care erau programate discursuri, dar le-a spus oamenilor că aceasta nu se va mai ţine, întrucât a fost anunţat de Primărie că nu are autorizaţie pentru aşa ceva. El a ridicat steagul întrucât acesta 'face parte din construcţie', iar pentru construcţie consideră că are autorizaţie.

 

Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a declarat presei că în urma atacării în contencios a autorizaţiei de construcţie, aceasta era suspendată şi orice demers era interzis.

 

'Azi, dimineaţă, am depus la instanţa de contencios administrativ o acţiune prin care am solicitat anularea autorizaţiei de construcţie, emisă de Primăria Miercurea Ciuc pentru montarea catargului din Piaţa Libertăţii, pe care urma să fie arborat un steag. Concomitent cu acest demers, am informat Primăria Miercurea Ciuc, formaţiunea politică care a solicitat autorizaţia de construcţie şi IPJ, prin care am arătat faptul că autorizaţia este suspendată de drept, iar orice demers este interzis', a declarat Adrian Jean Andrei.

 

Acesta a ţinut să precizeze că s-a solicitat anularea autorizaţiei întrucât nu respecta termenul prevăzut de lege, dar şi întrucât steagul în cauză face obiectul unei acţiuni în instanţă, iar hotărârea prin care a fost votat ca steag al judeţului a fost deja anulată.

 

'Anularea autorizaţiei de construcţie vizează termenul pentru care aceasta a fost emisă, respectiv de doi ani, în contextul în care aşa-zisul steag secuiesc este unul publicitar, iar autorizaţia trebuia să fie emisă pentru un termen de doar 30 zile. Mai mult decât atât, în acţiune a fost invocată şi decizia Curţii de Apel Târgu Mureş, din 2012, prin care a fost anulată hotărârea CJ de aprobare a steagului secuiesc ca steag al judeţului, dar şi demersul prefectului din decembrie anul trecut, de atacare în instanţă a hotărârii prin care a fost aprobat ca steag al judeţului, acelaşi steag secuiesc. Motiv pentru care orice demers privitor la arborarea vreunui steag sau folosirea catargului respectiv este suspendată până la pronunţarea unei sentinţe definitive şi irevocabile', a conchis prefectul Harghitei.

 

Steagul respectiv, de culoare albastră, pe care se află o dungă aurie, alături de soarele şi lună, s-a aflat încă din 2013 pe un catarg, în partea opusă a Pieţei Libertăţii, dar a fost îndepărtat întrucât acolo a fost amplasat grupul statuar care îl reprezintă pe episcopul Marton Aron. Toke Ervin a susţinut că le-a promis oamenilor că va arbora steagul în altă parte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.