Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un conac din Spania al dictatorului Franco, retrocedat statului

wikipedia.org
francisco franco

Justiţia spaniolă a predat joi statului cheile unui conac dobândit ilegal de dictatorul Francisco Franco, care a murit în 1975 şi a cărui familie, care s-a opus acestei decizii, l-a folosit zeci de ani, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Tribunalul din La Coruna (nord-vest) a dat drept de cauză la începutul lunii septembrie guvernului spaniol de stânga care a depus o plângere anul trecut pentru recuperarea conacului ''Pazo de Meiras'', reşedinţa de vară a lui Franco, susţinând că în 1941 conacul a făcut obiectul unei vânzări ''frauduloase''.

Citește și: Cozmin Gușă dă vina pe Traian Băsescu, pentru eșecul PMP de la alegeri! ‘Băse cel vinovat’

''Judecătoarea Marta Canales a predat statului cheile de la Pazo de Meiras în conformitate cu executarea provizorie a sentinţei din 2 septembrie prin care s-a convenit că proprietatea este un bun public'', a anunţat instanţa într-un comunicat.

O decizie ''lăudabilă, care dă demnitate democraţiei spaniole'' într-un ''loc care are multă semnificaţie pentru memoria acestei ţări'', a afirmat miercuri Carmen Calvo, numărul doi în guvernul socialistului Pedro Sanchez.

Construit între 1893 şi 1907, acest conac a fost clasat anul trecut drept monument de interes cultural de către parlamentul regional din Galicia, care ar fi trebuit să permită deschiderea sa publicului. Dar cei şase nepoţi ai dictatorului Franco s-au opus deciziei, susţinând că este vorba de o proprietate privată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.