Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un controversat fost președinte, condamnat la închisoare, a fost GRAȚIAT de urmașul său: Era deja în pușcărie

Alberto Fujimori

Alberto Fujimori, fost preşedinte al Peru, condamnat la închisoare pentru încălcarea drepturilor omului, a fost graţiat de Pedro Pablo Kuczynski, preşedinte în exerciţiu, potrivit BBC.

Kuczynski a spus că Fujimori, în vârstă de 79 de ani, care a condus ţara din 1990 până în 2000, a fost eliberat pe motive de sănătate. Recent, el a fost scos din închisoare şi internat din cauza unei artimii şi hipotensiuni arteriale, scrie news.ro.

Citește și: Pe banii noștri! Fostul soț al Olguței Vasilescu face încă o numire controversată la ASF

Graţierea lui Fujimori a venit la câteva zile după ce susţinătorii lui din Congres l-au ajutat pe Kuczynski să evite acuzaţii de corupţie.

Politicienii din opoziţie spun că preşedintele le promisese că îl va alebera în schimbul sprijinului lor, acuzaţie pe care Kuczynski a negat-o.

Citește și: De unde atâția bani?! Averea URIAȘĂ a lui Liviu Tit Brăiloiu, parlamentarul PSD care a înjurat-o pe senatoarea USR, Florina Presada

În 2007, Fujimori a fost acuzat şi condamnat la şase ani de închisoare pentru mită şi abuz de putere. În 2009, el a primit încă 25 de ani de închisoare pentru abuzuri privind drepturile omului comise în timpul mandatului său.

În luna iunie a acestui an, şeful statului a propus o posibilă graţiere a lui Fujimori, din motive medicale. Propunerea a venit în condiţiile în care ministrul de Finanţe al ţării a fost demis de Congresul dominat de susţinătorii lui Fujimori.

Citește și: Mutare SURPRIZĂ! Ce MIȘCARE a făcut PRO TV-ul în prag de SĂRBĂTORI

Un sondaj realizat în luna mai de Ipsos arată că 59% dintre peruani erau în favoarea graţierii fostului lider.

Pe parcursul celor două mandate ale sale, Fujimori a fost criticat în urma măsurilor fiscale adoptate, pentru cenzurarea presei şi pentru folosirea fondurilor guvernamentale în a-şi susţine campaniile electorale. El a fost acuzat că s-a folosit de serviciul secret de inteligenţă condus de Vladimiro Montesinos pentru a-şi intimida şi spiona rivalii.

Citește și: Început de ERĂ! Aceasta este cea MAI NOUĂ metodă de plată la restaurant – cum poți achita la KFC, dacă nu ai cardul sau banii la tine

Criticile au escaladat când Fujimori a anunţat că îşi doreşte un al treilea mandat de preşedinte. Deşi a câştigat alegerile din mai 2000, victoria a însemnat începutul decăderii lui.

La acel moment, a fost dată publicităţii o înregistrare în care Montesinos mituia un membru al opoziţiei din Congres. După izbucnirea scandalului, opoziţia a preluat controlul Congresului pentru prima dată în opt ani şi l-a alungat pe Fujimori din funcţie, invocând „incapacitate morală”.

Citește și: Acord ISTORIC pentru România! Cu cine se UNEȘTE energetic țara noastră

În noiembrie 2000, el a plecat în Japonia, ţara natală a părinţilor lui, unde a trăit timp de cinci ani în autoexil. Într-o încercare de a-şi resuscita cariera politică, el a venit în Chile, în noiembrie 2005, unde a fost arestat la cererea autorităţilor peruane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.