Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un CUNOSCUT președinte nu vrea să audă de SUA: 'La revedere, America'

Alternative Investment Coach
alegeri sua

Preşedintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, a transmis sâmbătă Statelor Unite să se pregătească pentru anularea unui acord privind desfăşurarea de trupe şi echipamente pentru exerciţii militare, spunând că banii Americii pot fi înlocuiţi, relatează Reuters.

Duterte a mai sugerat totuşi că relaţiile cu SUA s-ar putea îmbunătăţi sub preşedinţia lui Donald Trump: "Da, domnule preşedinte, îmi place gura dumneavoastră, este ca a mea. Ne asemănăm, iar cine se aseamănă se adună".

Revenind însă la actuala administraţie americană, care l-a criticat pe Duterte pentru crimele în afara legii comise în campania împotriva drogurilor din Filipine, liderul filipinez a avut un mesaj diferit.

Citește și: Confesiunea unui președinte: 'AM UCIS personal criminali pentru a da un exemplu poliției'

"Nu avem nevoie de voi", a spus Duterte într-o conferinţă de presă la sosirea dintr-o vizită în Cambodgia şi Singapore. "Pregătiţi-vă să plecaţi din Filipine. Pregătiţi-vă pentru o eventuală anulare a VFA", a precizat el.

VFA, acordul privind prezenţa forţelor străine, semnat în 1998, conferea statut legal miilor de soldaţi americani care vin prin rotaţie în Filipine pentru exerciţii militare şi operaţiuni de asistenţă umanitară.

"La revedere, America, şi lucrează la protocoalele care te vor scoate în cele din urmă din Filipine", a spus el, adăugând că decizia va fi luată 'în curând', după revizuirea unei alte înţelegeri militare, Acordul privind cooperarea consolidată în domeniul apărării.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Justin Higgins, a spus că oficialii americani au văzut afirmaţiile lui Duterte, dar că SUA "nu au primit nicio solicitare oficială din partea Filipinelor de a modifica vreunul dintre numeroasele aspecte ale cooperării bilaterale".

Duterte a fost vizibil deranjat şi şi-a exprimat nemulţumirea faţă de Washington în urma unei decizii a Millennium Challenge Corp, o agenţie americană de combatere a sărăciei, de a amâna un vot privind selectarea din nou a Manilei pentru programele de dezvoltare, din cauza chestiunilor legate de drepturile omului, anunță Agerpres.

"Nu avem nevoie de acei bani. China a spus că ne va ajuta ea. Politica din Asia de Sud-Est se schimbă", a mai declarat Duterte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.